Arheolozi i istoričari iz Grčke žive najzabavnije dane svog života. Zato što je na severu Grčke otkrivena najveća antička grobnica ikada i svakog dana stižu nova otkrića.

Naravno, glavno pitanje je – ko je u njoj sahranjen.

Ali krenimo redom.

Grobnica se nalazi kod grada Amfipoli u blizini Soluna na samom severu Grčke. Preko puta Tasosa otprilike.  Naučnici su poprilično sigurni da grobnica potiče negde između 325 i 300 godine pre naše ere. Tačnije, baš u vreme Aleksandra Velikog.

I upravo taj grad je bio pomorska baza odakle je grčki vođa krenuo u osvajanje Azije.

Posle dve godine iskopavanja arheolozi su nedavno došli do unutrašnjih prostorija grobnice. Grčka naučnica Katerina Peristeri kaže da su otkrivene dve karijatide, skulpture žena, koje se nalaze kod ulaza u glavnu prostoriju. One imaju raširene ruke, kako bi verovatno zastrašile nezvane goste.

"Nikada nisam videla ništa slično", objašnjava Philip Freeman sa Luther College iz Ajove.

Unutrašnjost grobnice je ispunjena mozaicima i istraživači kažu da je nesumnjivo pripadala imućnom vlasniku.

I tu dolazimo do pitanja. Čija je to grobnica!

Arheolozi se većinom slažu da u njoj nije sahranjen Aleksandar Veliki. Pisani istorijski izvori navode da je veliki osvajač umro u Vavilonu 323 godine pre naše ere. Verovatno od infekcije, malarije ili tifusa. Telo je mumificirano medom, a onda po nekim izvorima poslato u rodnu Makedoniju, odnosno severnu Grčku.

Ali, čini se da je telo ipak oteo Ptolomej, jedan od Aleksandrovih omiljenih generala, i da bi ga sahranio negde u Egiptu. Zbog dokaza koji dosta sigurno ukazuju na takav rasplet, naučnici su prilično sigurni da Aleksandar nije sahranjen u grobnici u Amfipoliju.

Ali!

Ali, sve više njih je ubeđeno da je ovolika grobnica bila rezervisana za nekog zaista značajnoj. Skoro sasvim sigurno bila je namenjena nekom od članova kraljevske porodice. A na osnovu novih dokaza, čini se da bi tamo trebalo da se nalaze ostaci njegove majke Olimpije, žene Roksane ili sina Aleksandra. A možda i svih zajedno.

"Ovo je neverovatna grobnica i pretpostavlja se da je napravljena za nekog imućnog i uglednog", kaže arheolog Hector Williams.

Istraživanja se nastavljaju i uskoro bi trebalo da saznamo nova otkrića.

1 KOMENTAR

  1. Kojim dokazima potkrepljujete tvrdnju da je Aleksandar bio Grk? Majka mu je bila Grkinja i to je to. Kao sto je i danas normalno da se visoko plemstvo zeni i udaje iz slicnih porodica drugih drzava. Demosten, najcuveniji grcki govornik tog doba, proslavio se “Filipikama”, govorima protiv Filipa II, U kojima ga naziva varvarinom, a Makedonce varvarima. Za razliku od danasnje upotrebe reci “varvari”, u anticko doba Grci su varvarima nazivali sve narode koji ne govore grki jezik. Znaci sve osim njih! Poznato je da Filip nije govorio grcki, stoga opet pitam; kako je Aleksandar Grk?
    P.S. kaze se “karijatide”, sa D, ne sa T

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime