Prvi doseljenik Balkana je homoerektus, koji je došao iz Afrike pre oko pola miliona godina, rečeno je sinoć na tribini "Ko je prvi došao na Balkan", a stručnjaci smatraju da su Grci najstariji starosedeoci Balkanskog poluostrva.
 
Evolucionistkinja Biljana Stojković je kazala da su u Srbiji pronadjeni fosili tog homoerekrtusa, koji je nastao u Africi pre oko 1,8 miliona godina.

Ona je dodala da je od te vrste nastao savremeni čovek pre 200 hiljada godina, koji se potom naselio u Evropi, pre oko 40 hiljada godina.

Istoričar i vizantolog Radivoj Radić istakao je da prve pisane podatke o Srbima i Hrvatima i njihovom doseljavanju na Balkan pruža spoljnopolitički priručnik "Spis o narodima", koji je napisao vizantijski car Konstantin Sedmi Porfirogenit sredinom desetog veka.

Prema njegovim rečima, Sloveni se prvi put pominju na Balkanu u istorijskim izvorima u šestom veku.

"Oni su u vreme vizantijskog cara Justinijana prelazili Dunav i spuštali se do toplih mora i zidina Carigrada, pljačkali i vraćali se nazad", rekao je Radić.

On je poručio da je prvi duži boravak Slovena na Balkanu zabeležen u periodu izmedju 580 i 581. godine, kada su oni nadirali u Heladu, okolinu Soluna i Trakiju i "pokušali da opsednu Solun".

"Isidor iz Sevilje kaže Sloveni su oduzeli Grčku Grcima", rekao je Radić.

Tribinu "Ko je prvi došao na Balkan", organizovao je Centar za promociju nauke.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime