Šta je prouzrokovalo prvo masovno izumaranje na zemlji, katastrofalni udar meteora, erupcija supervulkana? Ni jedno ni drugo, tvrdi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the Royal Society.
 
Za prvo masovno izumiranje u istoriji Zemlje odgovoran je dolazak nove vrste. 
 
Pre 579 miliona godina na zemlji su živeli tzv. ediakarani, vrsta cevastog oblika bez ikakvog oklopa ili kičme što ih je učinilo ranjivim i bespomoćnim u slučaju pojave neke druge vrste. 
 
A ta druga vrsta koja ih je doslovno pojela ili pregazila zapravo su bili “ekološki inženjeri” koji su menjali okolinu tako da je ediakaranima bilo teško da se prilagode novonastalim uslovima. 
 
Ta nova vrsta na kraju je prouzrokovala izumiranje još mnogih drugih vrsta. 
 
Do tog zaključka autori studije došli su posmatranjem novootkrivenih fosila iz Namibije, a koji datiraju od pre 545 miliona godina, 1-2 miliona godina pre izumiranja ediakarana. 
 
Vrsta koja je istrebila ediakarane je imala veliku prednost pred njima jer se, za razliku od njih, mogla kretati. 
 
“Postoji snažna analogija između Zemljinog prvog masovnog izumiranja i ovoga što se događa danas. Izumiranje ediakarana pokazuje da evolucija novih oblika ponašanja iz temelja menja celu planetu, a mi smo najjači “inženjeri ekosistema” koji su ikada postojali”, rekao je dr Sajmon Daroh sa vašingtonskog Smitsonian instituta.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime