Deca su u Srbiji zadovoljna svojim životom. Ipak, mlađa deca su srećnija od starije, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku, urađeno po švedskim standardima među učenicima od trećeg do osmog razreda. 

 
Mereno je zadovoljstvo uslovima života, odnosima u porodici, školi i ličnim blagostanjem, a otkriveno je da su klinci zadovoljniji nego pre osam godina.
 
Jednako su zadovoljni dečaci u devojčice, jednako su srećni osnovci sa sela i iz grada. Najmanje zadovoljni su mališani koji žive bez roditelja.
 
 
Većina devojčica zabrinuta je za svoju bezbednost, a gotovo sva deca žale se na vršnjačko nasilje, kvalitet nastave i školske toalete.
 
Istraživanje pokazuje da su najsrećniji mališani koji imaju sestru i čiji roditelji nisu obrazovani. Da bi bili srećnija, deca žele da poboljšaju bezbednost u školi, porodične odnose, ali i kućnu ekonomiju. 
 
Otkriveno je i da su deca prilično samosvesna. "Deca bi volela da se više pitaju i u školi i u porodici i među vršnjacima, u suštini da se čuje njihov glas", kaže Dragana Đoković Papić iz Republičkog zavoda za statistiku.
 

Da li znate šta je važno da bi deca bila srećna i odrasla u srećne i uspešne ljude? Kliknite ovde!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime