Klimatske promene su vrlo opasne, ne samo za životnu okolinu već i za čoveka. Lekari podsećaju da izazivaju razne bolesti i mogu doveti do prevremene smrti. Zato treba nešto učiniti, zato treba insistirati da zvaničnici to shvate ozbiljno i preduzimaju odgovarajuće mere.

Svedoci smo u našoj zemlji koliko je opasno zagađenje vazduha. Često su mnogi gradovi u Srbiji među prvima na svetu po zagađenju. Ali o tome govore samo organizacije za zaštitu životne sredine koje su osnovali sami građani. Odgovora na njihove apele i zahteve od onih koji bi o tome trebali da brinu nema. Pri tom, nemilice se seče drveće, krče se šume a ne sade nove, grade mini hidroelektrane koje uništavaju reke. Situacija je dakle, alarmantna.

Zagađenje vazduha, toplotni talasi, ekstremne vremenske prilike, sagorevanje fosilnih goriva poslednje decenije su u porastu i veoma su opasni za čovekovo zdravlje, piše u najnovijem izveštaju Svetske meteorološke organizacije.

Stručnjaci napominju da ovakva situcija rezultira lošim kvalitetom vazduha, hrane, stanovanja.

Krajnje je vreme da se krene u akciju zaštite okoline, pre svega smanjenjem upotrebe fosinih goriva i orijentaciju na zelenu energiju.

Kako situacija biva sve lošija udruženja građana za zaštitu okolinu postaju sve značajnija jer izostaju akcije nadležnih. Ovakve organizacije moraju izvršiti pritisak na zvanične institucije da počnu da se organiziju i na ozbiljan način pristupe rešavanju nagomilanih problema u našoj zemlji a ne samo na rečima i to sporadično.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime