Klimatske promene su već dovodile do izumiranja. Naučnici sa Univerziteta Saouthampton su izjavili da su visoki nivoi ultraljubičastog zračenja uništili drevni šumski ekosistem pre 360 miliona godina.

Zbog erozije ozonskog omotača pre 360 miliona godina došlo je do masovog izumiraja biljaka i životinja na zemlji, piše Dailymail.

Zbog promene temperature i klime dovelo je do raspada ozonskog omotača. Upravo to je ono što bi moglo da se desi i nama usled klimatskih promena, upozoravaju naučnici.

Ozonski omotač koji štiti zemlju od štetnog UV zračenja nestao je za kratko vreme, napominje profesor John Marshall vođa istraživanja.

Istraživači upozoravaju da bi zemlja mogla da postigne slične temperature i moguće izumiranje biljnog i životinjkog sveta, ako se ne preduzmu mere za usporavanje tempa klimatskih promena.

Prikupljeni su uzorci stena iz planiskih polarnih regiona na Istočnom Grenlandu, sa planina Anda iznad jezera Titikaka u Boliviji.

Na onovu spora koje su sačuvane u stenama stotinama miliona godina ustanovljeno je da je zbog UV zračenja oštećen DNK biljaka.

Ustanovljeno je i to da se za vreme brzog globalnog zagrevanja ozonski omotač za kratak period urušio, izlažući život na zemlji štetnim nivoima UV zračenja.

To je izazvalo masovni događaj izumiranja na kopnu i u plitkoj vodi. Ribe koje su preživele, morski psi recimo i danas ostaju dominante ribe u našem eko sistemu.

“Trenutne procene sugerišu da ćemo dostići slične globalne temperature kao i one od pre 360 miliona godina, i da postoji mogućnost da se ponovo dogodi sličan kolaps ozonskog omotača”, rekao je profesor Marshall.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime