Kineska građevinska industrija odgovorna je za masovni porast emisije gasova koji uništavaju ozonski omotač Zemlje. Agencija za zaštitu životne sredine (EIA) pronašla je široku upotrebu CFC-11 u Kini, iako je ova hemikalija potpuno zabranjena već godinama.

Naučnici su mesecima unazad bili veoma zbunjeni misterioznim porastom ispuštanja štetne hemikalije u ozon. Izveštaji o emisiji pokazali su kako su ključni izvor zagađenja kineske građevinske firme.

Pre dva meseca istraživači su objavili studiju koja je pokazala da se povećava upotreba zabranjene hemikalije CFC-11. Među istraživačima su postojale sumnje kako se hemikalija koristi negde u istočnoj Aziji. Nekoliko stručnjaka bilo je zabrinuto da se hemikalija koristi za tajno obogaćivanje uranijuma za upotrebu nuklearnog oružja. Međutim, stvarnost se pokazala drugačijom.

CFC-11 se koristi za proizvodnju poliuretanske pene za kućne izolacije.

Nakon detaljnih razgovora sa 18 firmi, istraživači su otkrili kako se zabranjena hemikalija koristi u većini poliuretanskih izolacija koje proizvode ove firme u Kini.

“Bili smo apsolutno zapanjeni pronalaskom firmi koje su vrlo otvoreno potvrdile upotrebu CFC-11, govoreći kako je legalno da ga koriste. Otvoreno su nam priznali da koriste hemikaliju za koju znaju da je veoma opasna”, kazala je Avipsa Mahapatra iz EIA.

Još nije poznato da li će kineske kompanije biti kažnjenje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime