Kineski naučnici su objavili da su uspešno izmenili genom ljudskih embriona. Što je naravno pokrenulo žestoku debatu o etičkoj strani takvih eksperimenata.

Na Sun Jat-Sen univerzitetu u Guangdžou su pokušali da saznaju da li bi mogli da izleče bolest gena koju izaziva Beta-talasemija (genetski poremećaj krvi koji bi mogao dovesti do teške anemije, zaostalog rasta, skeletnih anomalija, čak i smrti), tako što će izmeniti embrionalni genom.

Koristili su tehniku za obradu gena na osnovu ubrizgavanja kompleksa u embrion, koji se sastoji od zaštitnog DNK elementa dobijenog iz bakterija i specifičnog proteina.

Naučni tim je koristio samo "neodržive" embrione, dobijene od lokalnih klinika za plodnost "koji su bili preveliki i nisu mogli da se razviju u bebu", istakao je Huang.
 

Što je malko problematično samo po sebi.

Zapravo cela priča je čudna. Sa jedne strane bi moglo da pomogne iskorenjivanju raznih genetskih bolesti pre nego što se beba rodi. Drugi, međutim, strahuju da je takva tehnologija nemoralna i čak opasana, jer može da izazove haos u okviru ljudskog genoma, što je nasledno. photo. micah baldwin

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime