Najpopularnija nacionalna kuhunja na svetu je i kod nas sve popularnija, a vi ne baratate štapićima kao Ana Ivanović reketom!? E pa, treba vam pomoć prijatelja koji će vas provesti kroz taj mračni ali ukusni svet kineske hrane u Beogradu. Isprobali smo (više puta) sve bitne restorane u našem gradu i spremili vam ultimativni Vodič za početnike, posla koga ćete bez bojazni da ćete ponovo ispasti smešni povesti devojku/dečka na večeru u jedan od naših omiljenih restorana.

PEKING

Peking je dugo bio jedini kineski restoran u Beogradu, a mnogi stranci će se sa setom setiti mladosti i ludog provoda u Beogradu i ovom restoranu osamdesetih godina prošlog veka. Stara slava nije izbledela, ali se zbog reputacije “pravog” restorana i nešto viših cena mnogi plaše odlaska u Peking. Ipak, mi smo ga isprobali i zaključili da cene nisu preterane, a hrana veoma dobra i ima taj old school šmek. Skoro pa je i nas uhvatila nostalgija za titovim pionirima i letovanjima u Hrvatskoj. Ne propustite da probate jela sa pačetinom i kinesku kiselo slatku supu. Preporučujemo i neku od autentičnih istočnjačkih poslastica poput kineskog voća u kompotu. Ako želite restoran bez gužve Peking je vaš izbor.

Preporuka: 3

Adresa: Vuka Karadžića 2, tel: 011/2181 931

 

LUDA KUĆA

Restoran koji je napravio revoluciju u Beogradu, bar po pitanju kineske hrane, mada je procvat doživeo baš za vreme 5. oktobarske revolucije, što sigurno nije slučajno. Stari znalci se sećaju kioska na Trgu republike i restorana u Vlajkovićevoj, ali od svega toga je ostao samo lokal na Novom Beogradu, odakle se hrana raznosi, a može se i lično pokupiti. Radi samo do 10 uveče, a u ponudi su standardna jela sa piletinom i teletinom, kao i prolećne rolnice. Iako je Luda kuća u predhodnom periodu imala uspone i padove, aktuelna ekipa kuvara je povratila stari ukus koji je i proslavio ovaj restoran. Luda kuća ima sopstvene recepte koji su, iako vrlo slični autentičnim kineskim, prilagođeni domaćem mentalitetu. Preporučujemo legendarnu piletinu sa kikirikijem, ali nećete pogrešiti ni ako uzmete neko drugo jelo! Možete se dogoviti i da vam kuvari naprave neku netipičnu kombinaciju mesa i priloga samo za vas.

Preporuka: 5

Adresa: Bulevar Zorana Đinđića, lokal odmah pored vozića, tel: 011/214-0334

MAKAO

Makao je pre nekoliko godina sa pravom važio za najbolji kineski restoran u gradu. Ipak, u međuvremenu se nešto dogodilo pa je hrana danas za naš ukus loša, a restoran je i dalje pomalo štrokav! Teletina je žilava a komadi ogromni i debeli, dok jela sa piletinom više liče na pileću supu naše bake nego na kinesku hranu. Čak ni pirinač više ne izgleda kao da se sprema na pari, nego podseća na kućnu kinesku hranu koju sami bezuspešno pokušavamo da spremimo. Ambijent se nije menjao, porcije su ogromne, a gužve su i dalje svake večeri na sve tri lokacije. Dok se stanje ne promeni, osim ako baš volite pileću supu ili teleći gulaš,  ipak preporučujemo da probate neki drugi restoran, pogotovo što su cene među najvišima u gradu.

Preporuka: 2

1. Neznanog junaka 4, tel: 266 44 83

2. Starine Novaka 7a, tel: 323 66 31

3. Šafarikova 11,tel: 322 47 33

MAO TAO
Bivši legendarni gradski klub Sova pretvoren je pre par godina u kineski restoran Mao Tao. Ambijent je odlično uređen, a zbog gužvi preporučujemo da rezervišete sto. Hrana je odlična, ne previše masna i ne previše začinjena, što znači da je  prilagođena domaćem ukusu nenaviknutom na kineske ekstreme. Ukoliko niste imali dodira sa kineskom hranom do sada Mao Tao je pravi izbor, pošto će blaga istočnjačka aroma odgovarati i “početnicima”. Sva jela su dobra, ali sličnog ukusa, pa vam ostavljamo punu slobodu da sami odaberete. Šta god uzeli nećete pogrešiti.

Preporuka: 4

Adresa: Gračanička 18, tel: 011/ 262- 0668

 

888
Najnoviji među kineskim restoranima u Beogradu. 888 je uređen u klasičnom kič istočnjačkom stilu, a pohvalićemo čistoću kao u ambulanti i ljubazne kelnere. Ukus podseća na Mao Tao, što znači da je sasvim blag. Preporučujemo lignje u svim varijantama. Gužve nisu prevelike, ali vikendom ipak rezervišite. Svakog dana od 13 do 17 časova izaberite specijalitete kineske kuhinje sa švedskog stola po specijalnoj ceni od 888 dinara po osobi... Dopalo nam se i služenje hrane iz autentičnih bambusovih posuda, toliko da smo odmah otišli da gledamo film Kuća letećih bodeža.

Preporuka: 4
Adresa: Birčaninova 16, tel: 2659-542

 

Wak 2 Walk
Internacionalni lanac kineske hrane od skora se nalazi i u centru grada. Hranu spremaju brzo, a u ponudi je standardna kombinacija osnove jela i priloga. Nama se ovaj sterilni ukus ne dopada previše, ali rulja obožavalaca ovog pravca u kineskoj kuhinji govori da tu ipak ima nečega. Mada, i rulja ljudi glasa za radikale pa nam se ni oni ne dopadaju. Kažu da su račići sa Terijaki sosom najbolja kombina.

Preporuka: 3
Adresa: Nušićeva 3a, tel: 322 9777

LI

Restoran Li je otvorio istoimeni kineski kuvar za koga se u gradskih krugovima priča da je smislio sve recepte Lude Kuće. Probali smo i dobro je! Ukus je ipak drugačiji od Lude kuće, možda čak i manje pikantan što će odgovarati amaterima. Iskusnima predlažemo da probaju kinesku kiselo slatku supu, koja je odlična, ali nije za one koji se nisu sretali sa kineskom hranom do sada. Nažalost, jede se plastičnim štapićima, u kojima se hrana kliza. Probajte Lijev tanjir, koji je iako izgleda kao da je Li pomešao ostatke iz tanjira, veoma ukusan.

Preporuka: 4

Adresa: Dimitrija Tucovića 1, tel: 344-0154

Tips & tricks:
 

-           Ljuto u kineskoj kuhinji najčešćen znači BAŠ ljuto! Vodite računa

-           Ojster sos je sos od ostriga

-           Ukoliko niste sigurni u higijenu restorana nemojte jesti preko leta kinesku hranu

-           Štapići se drže tako što jedan zaglavite nepokretno između korena palca i vrha kažiprsta, a drugi držite kao olovku kojom pišete

-           Kineske crne pečurke i šitaki pečurke nisu isto

-           Bambus je trava

-           Ukus kineske hrane je bolji kada se jede štapićima

POSTAVI ODGOVOR

Ovde upiši komentar
Ovde upiši svoje ime