Astronauti koji su imali priliku da se nađu u svemiru pričaju o njegovom neverovatnom i specifičnom mirisu.

Iako ne mogu da ga zaista osete zbog zaštitnih odela, po povratku na svemirsku stanicu mogu da osete aromu poslednje granice koja je ostala na spoljašnjosti njihovih rukavica i odela.

Ove mirisne čestice, po njihovim rečima, imaju aromu zapečenog bifteka, vrućeg metala i isparenja tokom varenja metala, piše B92.

Stiven Pirs, hemičar kog je angažovala NASA da proba da stvori taj miris svemira na Zemlji, smatra da je taj metalizirani miris rezultati visoko energetskih vibracija atoma.

„Takvo nešto nikada nisam uspeo da namirišem, ali znam da ću se te arome sećati do kraja života“, izjavio je astronaut Kevin Ford u orbiti 2009.

Međutim, ovaj oštar miris svemira uopšte ne smeta astronautima. Nakon misije u svemiru 2003. godine astronaut Kevin Ford opisao ga je na zvaničnom blogu NASA-e:

„Veoma je teško opisati taj miris, definitivno ne mogu da kažem, kao za neku novu hranu koju sam upravo probao na Zemlji, da je istog ukusa kao i piletina. Najbolji opis koji sam uspeo da smislim je: metaliziran, jako prijatna slatka metalizirana senzacija. To je miris svemira“.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime