Kako su vojnici spontano prekinuli rat za praznike

Nisu poslušali direktna naređenja ali 100 godina kasnije njihov podvig se i dalje slavi

Na Božić 1914. godine nemački, francuski i britanski vojnici zaustavili su vojna dejstva kako bi zajedno proslavili praznik.

A celu priču je objavio Illustrated London News 1915. godine pod naslovom ‘Britanski i nemački vojnici ruku pod ruku razmenjuju šešire: Božićno primirje između sukobljenih strana’

Iako se očekivalo da će do Božića 1914. godine rat biti gotov, obe strane su zaglavile u rovovima. Ipak, na Božić je došlo do spontanog primirja na Zapadnom frontu i pored naredbi da se borbe nastave.

Upravo taj događaj obeležio je ovaj rat koji je do tada bio najžešći sukob u istoriji.

Vojnici Francuske i Velike Britanije sa jedne i Nemačke sa druge strane spontano su odložili oružje i zajedno proslavili praznik.

Sve je počelo bez plana i vojnici su jednostavno prestali da pucaju, izašli iz rovova i sreli se sa neprijateljima u sred ničije zemlje.

Ono što je usledilo je neverovatna epizoda naše istorije – neprijatelji koji su se do pre nekoliko sati međusobno ubijali i to do tada neviđenom žestinom, sada su pričali, pevali, igrali i jeli zajedno.

U pismima koje su vojnici slali kući opisan je događaj.

“Na sam Božićni dan naši prijateli i Saksonci postavili su stolove između rovova. Proveli smo tako neko vreme zajedno zabavljajući se i razmenjujući suvenire za uspomenu”, napisao je jedan britanski vojnik.

Na nekim delovima fronta čak su igrali i utakmice.

Sve je to možda najbolje opisao britanski vojnik čije je pismo objavljeno u Carlisle Journalu 1915 godine.

“Sva ta mržnja u rečima, to pucanje jednih na druge u sukobima koji su besnili od početka rata sada su se zaustavili pred čarolijom Božića. Ohrabrujuće je za budući mir što dve velike nacije koje se toliko mrze i koje se jedna prema drugoj kunu na večnu mržnju i koje taj otrov mržnje pretaču u muziku za Božić i sve što on znači imaju snage da polože oružje, razmene cigarete i požele međusobno sreću.”

Zanimljivo je da su neki od vojnika kažnjeni zbog ovog spontanog primirja od strane nadređenih i to na obe strane.

Ipak, 100 godina kasnije nemački i britanski vojnici još uvek se sastaju svakog Božića kako bi ga zajedno proslavili i prisetili se junačkih podviga svojih vojnika.

Kako ti se čini?
Pokaži to i drugima!

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *