Kako su Sovjeti oborili putnički Boeing
Gradski život

Kako su Sovjeti oborili putnički Boeing

Mračna tajna Hladnog rata otkrivena do kraja tek 1992. godine

wiki: Ted Quackenbush
Kako su Sovjeti oborili putnički Boeing

Posle dve godine istrage, nezavisna Međunarodna komisija objavila je ove nedelje da je putnički avion iznad Ukrajine na letu MH17 14. jula 2014. godine oborila ruska Buk raketa i da su ga vrlo izgledno oborili pro ruski pobunjenici.

Svih 283 putnika i 15 članova posade je poginulo na letu između Amsterdama i Kuala Lumpura.

Mislite da je neverovatno da vojska, pa čak i paravojna formacija obori ogromni putnički avion? E pa dešavalo se to i ranije zemljama Sovjetskog Saveza.

Ova priča se dogodila 1983. godine i podjednako je tragična kao i rušenje Malezijskog aviona.

Bila je to ne baš mirna godina u sred Hladnog rata. Američki predsednik Ronald Regan nazvao je Sovjetski Savez Zlom imperijom u martu te godine. Nekoliko nedelja kasnije Vašington je najavio razvoj svemirskog oružja, a novine su pisale o njemu kao Reganovim Ratovima zvezda.

NATO je izveo velike vojne vežbe širom Zapadne Evrope u kojima je simulirao nuklearni napad. Sovjeti su bili ubeđeni da su vežbe samo maska za stvarni napad. Mnogi analitičari smatraju da je ovo bila jedna od najopasnijih situacija tokom Hladnog rata. Iste godine predstavljen je film The Day After u kome se drama odvija posle nuklearne katastrofe.

Ali najmračniji događaj svakako je bio obaranje putničkog aviona 3. septembra. Bio je to avion Korean Air Lines na letu 007 iz New Yorka za Seul. Avion je sleteo u Ankoridž na Aljasci kako bi sipao gorivo a onda nastavio ka Južnoj Koreji. Ali nikad nije stigao do svoje destinacije, a 269 ljudi je ubijeno.

U 4 ujutru po lokalnom vremenu, KAL 007 je poleteo iz Ankoridža. Piloti su uključili auto pilot. Bio je to sasvim uobičajen let i za 3 sata je trebalo da slete u Seul.

Pilot se obratio putnicima i najavio da se približavaju destinaciji.

Dvadeset šest minuta kasnije avion su oborili Sovjetki vojni avioni.

Na putu od Aljaske do Koreje, avion je trebalo da prođe pored teritorije dalekog istoka Rusije. Čim se avion približio SSSR-u, vojska je počela da ga prati.

To piloti Boeinga 747 nisu znali. A nisu znali ni da je auto pilot skrenuo avion sa kursa i poslao ga iznad sovjetske teritorije. Zbog greške u navigaciji avion je zaista preleto preko teritorije Sovjetskog Saveza.

Ruski komandant je iz vojne baze Dolinsk Sokol poslao je dvao Sukhoja Su-15 da presretnu avion. Sumnjali su da se radi o američkom špijunskom avionu RC-135, koji je imao slične rute leta, ali nikada nije ulazio u Sovjetski vazdušni prostor.

Pilot Gennadi Osipovich je kasnije za CNN rekao da mu je stvarno bilo čudno što je avion imao prozore. “Pitao sam se da li je avion putnički. Vojni avioni nemaju takve prozore. Ali nisam imao vremena da mislim o tome. Imao sam posao da uradim.”

A posao je podrazumevao rušenje aviona.

Sovjetski piloti nisu ispoštovali međunarodne procedure i pokušali da radio vezom upozore pilota koji se nalazio iznad ostrva Sakahlin.

“Imao sam naređenje da uništim uljeza. Ispunio sam zadatke misije”, rekao je Osipovich.

A naređenje da se avion sruši je izdao general Anatoly Kornukov, u to vreme zadužen za Sakhalinska ostva.

Zapadne zemlje su odmah znale šta se dogodilo.

Regan je napad nazvao masakrom i zločinom protiv čovečnosti. Zanimljivo je da su Sovjeti prvo pokušali da negiraju rušenje. Onda su rekli da je u pitanju Američka provokacija. Onda su potvrdili da je bilo incidenta ali sa vojnim avionima. Mesecima i godinama kasnije odbijali su da predaju dokaze sa lica mesta, ostatke aviona i podatke o letu. Čak ni tela žrtava. Porodice nastradalih nisu mogle da sahrane svoje najbliže.

A onda, 8 godina kasnije, Hladni Rat je bio završen. Sovjetski Savez se raspao, a tajne su izašle na videlo. Otkriveno je i da je avion u trenutku rušenja možda već bio u međunarodnim vodama a ne iznad teritorije Sovjetskog Saveza.

Tek 1992. godine Rusija je predala snimke iz kokpita korejskog aviona. Otkriveno je da se avion nije raspao u vazduhu. Nastavio je let još 12 minuta polako padajući u okean. Putnici su nastradali od udarca ili davljenja.

Ostalo je pitanje šta se desilo sa telima nastradalih.

Rusija tvrdi da nikada nije pronađeno ni jedno.

A to otvara i neke teorije zavera. Neki misle da su Sovjeti zarobili bar neke od putnika. Postoje čak i svedoci o misterioznim zatvorenicima sa Zapada u Sibiru. O tome piše Bert Schlossberg u svojoj knjizi Rescue 007. Ipak, nikada nisu potvrđene ove tvrdnje.

Advokatica porodica nastradalih putnika Juanita Madole misli da to nije moguće. Ona smatra da je realnije da su tela uništena kako bi se sakrili dokazi o incidentu.

A da li vas zanima šta je bilo sa čovekom koji je naredio rušenje aviona?

Pa, postao je komandant Ruske avijacije. Odlikovan je u više navrata a poslednji put 2000. godine kada mu je ruski predsednik Vladimir Putin uručio orden.

“I dalje mislim da sam izdao ispravno naređenje. Ponekada u strateškim operacijama moramo da žrtvujemo bataljon da bismo spasili armiju. U toj situaciji siguran sam da je to bio ranije isplanirana akcija sa očiglednim ciljevima”, rekao je za rusku televiziju Kornukov.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Gradski život

Više uGradski život

Noć veštica 2018

Noć veštica 2018

Ovde je baš SVE što bi trebalo da znate o Halloween 2018

Domino Magazin 18.10.2018
AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za zimu 2018 - 2019.

AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za zimu 2018 – 2019.

Evo kakva zimska sezona nas čeka

Domino Magazin 18.10.2018
Pre 30 godina McDonald’s je stigao u Srbiju

Pre 30 godina McDonald’s je stigao u Srbiju

I bio prva međunarodna kompanija koja je 1988. godine došla u Jugoistočnu Evropu

Domino Magazin 18.10.2018
Zatvorenici u Gvantanamu nikad neće izaći

Zatvorenici u Gvantanamu nikad neće izaći

Ozloglašeni zatvor postaje gerijatrija

Domino Magazin 18.10.2018
Nova planinarska tura povezuje staru Jugoslaviju

Nova planinarska tura povezuje staru Jugoslaviju

Megatrail je idealna staza za pešačenje

Domino Magazin 18.10.2018
Crni petak 2018

Crni petak 2018

Rasprodaje za Black Friday 2018 se približavaju u Srbiji i Beogradu

Domino Magazin 17.10.2018
Stephen Hawking ostavio poruku za svet

Stephen Hawking ostavio poruku za svet

I odgovorio na najvažnija pitanja koja nas muče

Domino Magazin 17.10.2018
Platite prevoz plastikom za reciklažu

Platite prevoz plastikom za reciklažu

I to je moguće!

Domino Magazin 17.10.2018
Viski sajam 2018

Viski sajam 2018

Treći Whisky Fair 2018 se održava u Beogradu 24. i 25. novembra

Domino Magazin 16.10.2018
Ništa ne kriju: Rusi otkrili uzrok havarije Sojuza?

Ništa ne kriju: Rusi otkrili uzrok havarije Sojuza?

Astronauti preživeli kvar na svemirskoj raketi

Domino Magazin 16.10.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.