Saveti milijardera Warrena Buffetta kako štedeti su dragoceni. Zapravo on govori iz sopstvenog iskustva a ono što sam radi je i preporuka za sve koji žele da uštede, pogotovo u vreme poskupljenja, inflacije.

Na počektu treba reći da Buffett živi u kući koju je kupio još 1958. godine, Ne razbacuje se novcem i ne seli iz vile u vilu. Više puta je ovu kuću renovirao a trenutno vredi oko milion dolara. Kaže da mu je kuća treća najbolja investicija koju je u životu uradio.

Ovaj milijarder je poznat i po tome što skoro nikada ne uzime kredite. Prvi i jedini put je to uradio kupujući kuću za odmor u Kaliforniji iako je imao gotovinu jer je u nju želeo da uloži u nešto vrednije i isplativije. Kuću je kupio na zajam od trideset godina.

Ne voli da pozjamljuje novac. To je učinio u mladosti kada je pozajmio 25% svog neto bogatstva za kupovinu akcija. Rekao je kasnije da niko ne treba da pravi takve greške. Pozajmice nisu dobre.

Plaća gotovinom a ne karticama.

Buffett ne trošli novac na firmirane stvari. Poznato je da je mobilni kupljen za 20 dolara koristio godinama da bi ga tek pre dve godine zamenio za Apple iPhone.

Doručak kupuje dok ide na posao i ne troši više od 3,17 dolara. Za te pare kupuje hleb, slaninicu, jaja i sir. Nekada i ne potroši svih 3.17 dolara.

Evo još zanimljivih detalja o štedljivosti Warrena Buffetta.

Za svoje prvo dete fioku iz komode je koristio kao krevetac a za drugo ga je pozajmio. Čuvena je njegova rečenica: “Ako kupujete stvari koje vam nisu potrebne uskoro ćete prodati stvari koje su vam potrebne”, piše yahoo.com.

I sam kaže da je veoma važno raditi ono što volite i da mu je takav stav u životu doneo dobre poslovne rezultate i bogatstvo.

“Ne štedite ono što preostane nakon što potrošite, već trošite ono što ostane nakon uštede”, savetuje Buffett.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime