Kako se pije tekila? Evo šta bi trebalo da znate.

Obožavate tekilu a posebno u čuvenom Margarita koktelu. Njen ukus dobro znate ali ne i kako se ona proizvodi a možda ni kako se pije.

Put tekile do onih koji je vole nije ni malo jednostavan.

Tekila se dobija fermentacijom plave agave, koja raste u Meksiku. Pulpa agave se izdrobi, cedi pa sok fermentiše a onda se dva puta destiliše.

Znate li da je od 1974. godine tekila zaštićena oznakom porekla, pa samo proizvođači u meksičkoj državi Halisko, odakle je potekla i delovima još četiri druge imaju pravo da koriste termin tekila.

Tekila je poslednjih decenija postala veoma popularna širom sveta. A od 1990. godine proizvodnja se povećala za više od tri puta.

Gajenje agave nije ni malo jednostavno a proces je dugotrajan. Kada se agava posadi potrebno je šest do osam godina da sazri.

Najcenjenije su one tekile koje su odležale u drvenim buradima pet godina.

Kako se pije tekila?

Sada kad znate od čega se dobija i kako vreme je da naučite da napravite omiljeni kokel.

A to je Margarita. Zanimljivo je da se ne zna ko je Margarita i otkuda taj naziv ali se zna da je 22. februar Svetski dan Margarite.

Sipajte 50 ml tekile, sok od narandže 25 ml, šećerni sirup 10 ml, so 2 grama, limun 10 gr i kockice leda oko 200 grama.

Sve izmešajte, sipajte u čaše a na vrhu stavite kriškicu limete.

Ako ne volite koktele onda tekilu popite sa kriškom limuna i malo soli. Možete so da stavite na krišku limuna i to sipate u usta a onda popijete tekilu. A možete da stavite so na gornji deo šake, sipate u usta i onda prelijete tekilom posle čega sisate limun.

Živeli.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime