Kako promeniti izbor vakcine za covid-19, odnosno korona virus u Srbiji? Jednostavno i brzo zapravo.

Dakle, recimo da ste “iskazali interesovanje“ za vakcinisanje protiv covid-19 virusa u Srbiji. I onda shvatili da ste pogrešili, ili da želite da iz nekog razloga promenite izbor vakcine za korona virus. Zašto biste to uradili? Pa, recimo ako vakcine koju ste odabrali baš i nema, a vi želite da se vakcinišete što pre. Na primer, ako ste hteli samo Astra Zeneka, Pfizer ili Sputnjik 5 vakcinu očekuje se da ćete čekati bar još neko vreme dok ih ne bude dovoljno. Neke, poput Astra Zeneka ili Moderna vakcina još nisu stigle u Srbiju čak ni u malim količinama. Dakle, u ovom trenutku ubedljivo najviše ima kineskih Sinopharm vakcina, koje možete da dobijete dosta brzo, ako se prijavite i odaberete nju ili bilo koju.

I verovatno je to pametno da uradite, pošto se doktori slažu da je najbolja vakcina ona koju prvu dobijete. Odnosno, bolje je dobiti sada bilo koju nego neku određenu kasnije.

Takođe, trebalo bi da znate da od danas na svim punktovima za vakcinaciju mogu da se vakcinišu samo građani sa terminom koji su dobili na mail i telefon, saopšteno je iz Vlade Srbije. To se ipak ne odnosi na starije od 65 godina koji na velikim pultovima, poput onog na Beogradskom Sajmu mogu da dobiju vakcinu i bez zakazanog termina.

Kako promeniti izbor vakcine

Isto kao što ste se prvi put i prijavili, odnosno potrebno je da ponovite ceo postupak na sajtu euprave. Sve lične podatke unesite ponovo ali promenite izbor vakcine koju želite (ili više njih).

Posle toga će vam ponovo stići poruke na mail i sms da ste se prijavili a onda možete da očekujete i termin za vakcinisanje.

Ministarka za državnu upravu Marija Obradović danas je potvdrila da će građani koji su obeležili kinesku vakcinu svakako biti vakcinisani ranije. “Oni koji žele sada da promene vakcinu mogu to da urade na sajtu e-uprave”, precizirala je.

Inače, do sada (utorak 26. januar) vakcinisano je preko 300.000 građana. Preko call centra i sajta eUprave do sada se prijavilo 670.000 ljudi koji su iskazali interesovanje za imunizaciju.