Svesno ekološko življenje postalo je imperativ našeg vremena, važan element opstanka i budućnosti. Važno je naučiti decu dok su još mala kako da se ophode prema prirodi, da je čuvaju i vole. Evo nekih saveta koji spajaju igru i učenje.

 
Briga za biljke
 
Napravite na terasi mali vrt. Uključite decu u sadnju biljaka, njihovo zalivanje, čupkanje požutelih listova. Divite se svakom novom cvetu i gajite istovremeno ljubav svog deteta prema biljkama. Zadovoljstvo će biti još veće kada dete ubere jagode koje je zalivalo i posadilo na terasi.
 
Kompost
 
Pravite kompost od ostataka zelenog smeća. Nabavite gliste koje će to da prerađuju i učite decu o njihovom životu. Možda će se u početku uplašiti ili gaditi, ali ako im objasnite šta se dešava u toj maloj kutiji gde gliste žive u zemlji shvatiće kako život ima raznovrsne oblike. Objasnićete im da je takva zemlja dragocena za biljke koje će od toga bujati i biti još lepše. 

Kartonske kutije
 
Kartonske kutije su divan, besplatan materijal za igranje sa decom. Nemojte ih baciti već ih iscrtajte i neka deca u njima drže svoje sitnice. Napravite od kartonskih kutija kuće, svemirske brodove, one mogu da budu pozorišna scena za kućno lutkarsko pozorište. Takođe od njih mogu da se prave mačevi, magični štapići, velike lutke.
 
Drveće
 
Sađenje drveća je nešto što će decu veoma obradovati. Moći će da kopaju, da zajedno sa vama polažu koren drvceta u zemlju a onda i da prate njegov rast. Istovremeno će ga zalivati, paziti, čuvati od štetočina. Deca vole da budu korisna.
 
Stari nameštaj
 
Nemojte bacati sitne komade starog nameštaja. Možete da ih zajedno sa decom farbate, da menjate njihovu namenu, da pravite nešto sasvim novo. Pustite da deca maštaju, da boje, da kreiraju. Kada završe svoje delo, uz vašu pomoć, biće ponosni na ono što su učinili i imaće čime da se pohvale pred drugovima i rođacima. 
 
Recikliranje
 
Odlaganje stvari za reciklažu neka bude dečiji posao. Imaju kese u koje znaju šta se baca i neka sami razvrstavaju, onda odlažu na mesta za to određena. Mogu i da vežbaju matematiku brojeći koliko čega su odložili. Objasnićete im zašto se to radi i koliko je recikliranje korisno za sve. 
 
Donacije
 
Naučite decu da poklanjaju odeću, igračke, cipele, knjige. Bilo bi dobro da ponekad zajedno sa njima odnesete te stvari onima kojima je pomoć potrebna. Videće da ima onih kojima je pomoć dragocenaa a naučiće i da cene trud koji ulažete kako bi oni imali sve što im je potrebno. 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime