Kako kupiti hranu za vreme korone. Kupovina namirnica po supermarketima u ovim rizičnim vremenima nosi i određene poteškoće. Zato je potrebno strogo se pridržavati uputstava stručnjaka šta i kako kupovati i šta učiniti kada hranu donesete kući.

Kako kupiti hranu za vreme korone

Biranje

Kada birate hranu na rafovima trebalo bi to da činite sa kesom, onom običnom iz posluge, savetuje u časopisu Huff Post stručnjak za bezbednost hrane Jeff Nelken iz Los Angelesa. Ne dodirujte hranu rukom jer je možda već pipao neki drugi kupac. Stavite je odmah u drugu kesu. Važno je i da obrišete drške od kolica maramicom natopljenom u dezinfekciono sredstvo ili obmotajte maramicu i salvete oko držača.

Torba

Sigurnije je da koristite kese za jednokratnu upotrebu od vaših platnenih torbi. Ali ako ste ipak za svoje torbice onda ih posle svake kupovine operite u mašini.

Plaćanje

Uvek je bolje plaćati karticom nego kešom. Na novčanicama može biti više virusa nego na kartici.

Kuća

Kada stignete kući obrišite pre ulaska noge nekim dezinfekcionim sredstvom. Ono što ste nosili odmah u mašinu. Operite ruke. Kupljene proizvode dobro isperite vodom a onda ponovo operite ruke. Ovo savetuje stručnjak za virusnu epidemiju SARS Jagdish Khubcandan profesor sa Univerziteta Indiana Ball State.

Stručnjak sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Vavda Richard podseća da nacionalna zdravstvena služba Britanije smatra da se virusi verovatno ne šire putem hrane i ambalaže. Bitno je i vreme od kupovine hrane do njene upotrebe i što je duže vreme to je mogućnost infekcije manja. Takođe i kuvanje smanjuje mogućnost infekcije.

I Američko ministarstvo poljoprivrede smatra da se najverovatnije korona virus ne može preneti putem hrane ili ambalaže. Ali treba biti obazriv i preduzeti sve mere koje se preporučuju u borbi protiv korone, za svaki slučaj.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime