Verovatno znate da je Severna Koreja dosta čudna zemlja. Kada kažemo čudna mislimo:

– zemlja koja je štampala lažne dolare i proizvodila drogu kako bi finansirala režim
zemlja koja je od Švedske ukrala Volvo automobile
– zemlja koja je otimala na stotine nevinih ljudi širom sveta.

I još mnogo toga ludog.

A kad smo kod otmica, upravo jedna takav pokušaj se dogodio u bivšoj Jugoslaviji, tačnije Zagrebu.

Sve se odigralo 1977. godine kada su Jugoslaviju posetili glumica Jung Džung Hi i njen partner pijanista Bajk Kun Vu iz Južne Koreje. Oni su bili meta severnokorejskog režima.

Obavešteni su da bogati Jugosloven želi da Pajk nastupi za njega na privatnoj zabavi i da bi trebalo da odu u njegovu kuću. A taj bogati Jugosloven je bio šef policije u Zagrebu. Koji je zaista postao (bar na kratko) bogat pošto je od agenata Severne Koreje dobio 30.000 dolara da pomogne u otmici.

Jungova i Bajk su predosetili da nešto nije u redu pa su odmah otišli u američki konzulat. Koji je bio zatvoren. Ipak, novi vicekonzul je još bio na poslu pa je uplašene Korejce odveo u hotel Palas i smestio preko puta svoje sobe. Sledećeg dana ujutru neko im je pokucao na vrata.

Američki diplomata ih je odmah pozvao telefonom i upozorio da su trojica Severnokorejaca ispred vrata. Obezbeđenje američke ambasade je brzo došlo do hotela i oni su pomogli paru da pobegne i da se domogne aerodroma.

Severna Koreja je po analizi Japanskog udruženja porodica otetih prisilno odvela u ovu zemlju državljane najmanje 12 zemalja. Bili su tu i Francuzi, Italijani, Holanđani…

Sedamdesetih su otmice bile najintenzivnije i to iz različitih razloga: od dovođenja umetnika i stručnjaka u zemlju pa do propagadne, pošto je režim tražio da svi ti oteti stranci javno saopšte da su navodno dobrovoljno prebegli u “raj za radnike”.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime