U petak će se u Demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje sastati dvojica predsednika, Kim Jong-un i Moon Jae-in. Biće to tek treći sastanak predsednika još od Korejskog rata.

A koliko je situacija bizarna i ponekad opasna u Koreji najbolje opisuje situacija iz 1976. godine kada je izvedena najkompleksnija operacija rušenja jednog – drveta.

Sve je počelo kada je zapovedna tačka UN zaključila da im jedno drvo zaklanja pogled na Severnu Koreju.

Južna Koreja ja pokušala da iseku drvo ali su ih u tome uz prednje sprečili Severnokorejci. A onda, nekoliko dana kasnije dvojica američkih vojnika pod komandom UN otišli su da skrate topolu visine 30 metara.

Ali, napala ih je straža Severne Koreje i ubila njihovim sekirama. Severna Koreja je tvrdila da je drvo posadio Kim Il Sung lično i da je sve provokacija Amerike i Južne Koreje.

Tri dana kasnije Amerika i Južna Koreja su pokrenule Operaciju Paul Bunyan, najveću akciju rušenja drveta na svetu. Ideja je bila da pokažu toliku odlučnost i silu kako bi se Severna Koreja povukla.

Sve se desilo 21. avgusta 1976. godine u 7 ujutru. Konvoj od 23 vojna vozila uz podršku brodova pa čak i nosača aviona je došla do Demilitarizovane zone. Bilo je tu i preko 20 helikoptera, dok su bombarderi B-52 uz pratnju borbenih aviona nadletali region. Raspoređena je i artiljerija. Uz obalu je patrolirao nosač aviona.

Od oko 800 vojnika direktno uključenih u akciju njih trideset je došlo do drveta i skratilo neke od grana. Severna Koreja nije reagovala.

Taj incident se smatra najskupljom operaciju seče drveta u istoriji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime