Peta po redu Trka preživljavanja u organizaciji sportskog kluba Wild Serbia iz Valjeva je održana na novoj lokaciji i starim pravilima igre. Prijavljeni učesnici su imali zadatak da sa minimalno opreme pređu stazu dugu 60km po divljim planinskim terenima, bez hrane i vode. Da bi izdržali sve napore koji su ih očekivali, bilo je potrebno da sami naprave sklonište, zapale vatru uz pomoć kresiva, pronađu ili ulove hranu! Sve ove aktivnosti i domišljatost takmičara se se posebno bodovale  pri ukupnoj oceni pobednika trke.

Nakon Valjevskih planina, Ljubovije, Zlatibora i Krupnja, Trka preživljavanja je stigla na Grzu. Šumoviti predeli teško prohodnog Južnog Kučaja bili su pravi izazov i za najspremnije učesnike najekstremnije trke na Balkanu. Svake godine se na konkursu bira partner u organizaciji Trke preživljavanja a ove godine to je bila Turistička organizacija opštine Paraćin u saradnji sa planinarskim klubom „Javorak“.

U subotu 5. Oktobra, u jutarnjim časovima I nakon svečanog otvaranja trke ispred prestavnika Wild Serbia i Opštine Paraćin, urađen je pretres na kom je kao i svaki put konfiskovan veliki broj nedozvoljenih stvari poput čokoladica, dodatne garderobe i planinarske opreme. Ništa od navedenog nije promaklo kontrolorima iz organizacije, pa je nakon nekoliko minuta provedenih u “karantin zoni” prvi tim krenuo u lud provod.

Ledena noć, guste bukove i četinarske šume, vrtače, grebeni i puteljci koji vas vrte u krug bili su karakteristika ove trke. Nedovoljno iskusni u snalaženju na mapama i  u divljini, imali su velikih problema da stignu do kontrolnih tačaka. Po koja voćka, gljiva i izvor čiste vode olakšavali su otežavajuće propozicije takmičenja i prelaženje staze duge preko 60 km. Pored svih teškoća, već nakon 24 sata od starta, prva ekipa “Medijana” iz Niša je pristigla na cilj i dokazala da hladnoća, noć i ne tako jednostavna pravila takmičenja nisu prepreka za uporne.

Prošlogodišnji broj od 140 učesnika je daleko premašen, pa je ove godine na trci učestvovalo preko 200 takmičara iz zemlje i regiona prijavljenih u preko 70 timova i u 3 kategorije: Opstanak(60km), Avantura(35km), Porodica (10km).

Najveću pažnju su privukli najmlađi i najstariji učesnici – Nikola Pavlović koji ima samo tri godine i veteranski tandem koji je učestvovao na svim dosadašnjim trkama Slobodan Lalić – Dele i Petar Panić koji su svojim šarmom i iskustvom oduševili sve prisutne.

Favoriti najteže Opstanak kategorije su opravdali očekivanja i po treći put je pobedila ekipa “UgyMojo” koju čine Igor Vuković i Nenad Mojslović iz Beograda i Šapca. U Avantura kategoriji su pobedili “Dječaci” (Dalibor Kompar, Radivoje Jokanović, Vladimir Ilić) iz Brčkog i Bijeljine, Republika Srpska.
U porodičnoj kategoriji koja je uvedena ove godine i nije bila takmičarskog karaktera bilo je prijavljeno pet timova.

Pored učesnika koji su učestvovali u trci po propozicijama takmičenja, u organizaciji su učestvovali studenti poslovnog fakulteta Singidunum u Valjevu čiji je zadatak bio da kao kontrolori na zadatim tačkama u divljini isprate prolazak ekipa na terenu, kao i jaka terenska vozila i kvadovi uz pomoć kojih se stizalo na teško pristupačne tačke I pomagalo onima kojima je pomoć bila potrebna.

Vredne nagrade u vidu planinarske opreme prodavnice Iglu sport i brenda Expedition dodeljene su najboljim ekipama, a za prvoplasirane ekipe, po prvi put ove godine organizacija trke je specijalno napravila prirodni pehar od drveta i pečurke “trud”, kojim je simbolikom obeležen uloženi trud koje su ove ekipe ostvarile.

Wild Serbia ovom prilikom poziva naredne godine sve zainteresovane da se oprobaju u izazovu u divljoj prirodi i borbi sa samim sobom, kao i predstavnike lokalnih samouprava da predlože nove destinacije! Nakon pet godina organizovanja, Trka preživljavanja danas predstavlja najveću outdoor avanturističku trku u Srbiji.

9 KOMENTARI

 1. Ovo je još jedna od onih sponzorskih trka bez pravog preživljavanja.Sečiva manja od 20 cm,bez lova divljih životinja,bez noćenja,i naravno bez mogućnosti da to bude baš trka preživljavanja.I naravno da su pobednici iz Beograda i Šapca,što li me pa to ne čudi?Pošto mi ova trka bode oči,trebalo bi da se organizuje prava trka preživljavanja,naravno na nekih 100 i kusur km,sa mogućnošću noćenja,bez astrofolije.E to već može da se nazove trka.

 2. Ekipa Ugimojo koja je kao pobednik zavrsila ovogodisnju trku prezivljavanja je nosila sat marke Garmin Fenix sa ugradjenim GPS!!! Organizatori su znali za ovo ali nisu sankcionisali…. tako da je trka totalno neregularna…pomenuti sat se lepo vidi na fotografiji gde clan pomenutog tima drzi dve pecurke.

 3. DA DA A I ORGANIZATORI IMAJU ISTI SAT…BAS SU PAMETNI…OVE GODINE SIGURNO NE UCESTVUJEMO U FARSKI…
  PS EKIPA UGIMODZO BI SE, AKO SU PRAVI SPORTISTI, MOGLI BAR IZVINUTI OSTALIMA ZBOG PREVARE…

 4. Sramota!!!
  Koji pajseri varaju u necemu gde stvarno nema potrebe. To samo govori o njima kakvi su prevaranti.
  Sto se tice mene sigurno necu ucestvovati u Valjevskoj prevari!!!

 5. E stvarno su ljudi jadni, ako varas u trci u kojoj prvenstveno treba sebi da pokazes da mozes, da smes, onda bas imas neki jadan problem.
  Slazemo se sa Nikolom NS ni mi ove godine necemo da ucestvovati. Ovo je jedna obicna amaterska farsa od trke.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime