Nobelove nagrade su aktuelne ovih dana, pa smo do sada već saznali dobitnike iz više kategorija za ovu godinu, a danas će biti saopšten laureat iz književnosti.

Samo, da li vas je zanimalo kako je Nobelova nagrada nastala i kako je postala tako značajna?

Sve je počelo kada je nagradu ustanovio Alfred Nobel. On je u testamentu iz 1895. godine saopštio svoj plan da se najveći deo bogatstva stečenog njegovim otkrićem dinamita iskoristi za pokretanje godišnjih nagrada.

Ali sve je počelo nekoliko godina ranije kada je jedna francuska novina objavila da je Nobel umro. To se desilo 1888. godine. Napisali su da će čuveni pronalazač ostati upamćen po tome što se obogatio zato što je pronašao način da se ljudi ubijaju brže nego ikada do tada. Francuzi su pogrešili, pošto je umro Ludvig, Alfredov rođen brat.

Ipak, to je bilo dovoljno da pronalazač shvati da zaista ne bi voleo da ostane upamćen kao naučnik koji je izmislio smrtonosno oružje.

I tako je osnovao nagradu, za sve ljude koji su najviše doprineli dobrobiti čovečanstva, kao što je napisao. Njegova želja je objavljena godinu dana posle smrti. "Činjenica da je pronalazač dinamita svoj novac ostavio za nagrade za mir, između drugih oblasti, je izazvala puno pažnje tada", kaže Gustav Kallstrand, kurator Nobelovog muzeja.

Naravno i velika količina novca je bila veoma važna da Nobelova nagrada od početka bude tako značajna. Do tada su naučnici dobijali priznanja, medalje i ugled. Ali ne i novac. U to vreme nagrada je bila otprilike jednaka dvadesetogodišnjoj plati naučnika. A to je dosta novca!

I tako je Nobelova nagrada postala najvažnija i najvrednija nagrada današnjice. Ipak, iako je zaista prestižna i značajna, ni ona nije bila bez skandala. Pročitajte zašto je Nagrada za mir izazvala puno polemika u prošlosti.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime