IKEA je zauvek promenila način na koji kupujemo. A dva izuma su bila toliko dobra da su ih skoro svi prihvatili.

Nedavno preminuli Ingvar Kamprad, kompaniju IKEA je pokrenuo kao tinejdžer. Prodavao je pribor za pisanje da bi onda napravio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja. A to je uspeo pošto je otkrio neke revolucionarne trgovačke metode.

BBC piše da se dve stvari ipak izdvajaju. One su opšte prihvaćene u savremenom načinu trgovanja, a na njima možemo da zahvalimo upravo Kampradu i IKEA.

Prva je nameštaj zapakovan u pljosnatu ambalažu a druga raspored u prodavnicama zahvaljujući kome uvek kupite više nego što ste planirali.

Oba ova principa i mnoge druge kompanije danas vrlo često i rado koriste.

IKEA nije prva izmislila pljosnato pakovanje, ali ga jeste dovela do savršenstva.

Pored niže cene proizvodnje, transporta i skladištenja – rasklopljeni proizvodi donose još jednu korist.

A to se u psihologiji zove – IKEA efekat.

Sam čin dodirivanja i sklapanja nameštaja povećava našu ukupnu percepciju vrednosti proizvoda. Odnosno, više volimo i cenimo proizvode koje smo sami sklopili.

To je povezano sa činjenicom da je sam dodir neurološki povezan sa emocijama pa kad dodirnemo nešto, deo mozga zadužen za emocije aktivira se tako da doživimo blisku vezu sa tim proizvodom. Dodir stvara osećaj vlasništva i povećava perceptivnu vrednost koju imamo prema predmetima. Zato ćemo obožavati našu Billy policu koju smo sami sklopili.

Druga stvar koju je IKEA izmislila je izgled prodavnice u obliku lavirinta.

Tako ćete prolaziti pored gomile proizvoda koji vas mame da ih kupite.

Takođe, u ovako dizajniranim prodavnicama ne znate šta sledi, zbog čega se ljudi plaše da će nešto propustiti pa nastavljaju da se kreću i trpaju stvari u kolica. Iako IKEA nudi prečice skoro niko ih ne koristi.

Takođe, činjenica da ne možete da vidite ono iza ugla stvara osećaj tajnovitosti, koji podsvesno privlači kupca u prodavnicu. Okruženja koja smatramo tajnovitim obično uzrokuju sve jaču naklonost i podstiču kupce na dužu šetnju prodavnicom. A što više kružite, veća je šansa da ćete nešto kupiti.

Ok sve znamo. Pa kad onda idemo u IKEA?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime