Kako izgleda dugogodišnja istraživačka misija na najsevernijem delu zemlju sada su nam objasnili sami istraživači, koji su jedva stizali do svog odredišta.

Prikupljali su podatke važne za saznanja o klimatskim promenama koje i te kako utiču na naš život na ovoj planeti.

Arktički ledeni pokrivač topi se nikad brže, zemlja se zagreva, raste nivo mora a sve to naučnici pokušavaju da razumeju i predlože mere koje će omogućiti opstanak zemlje, prenosi huffpost.com.

Navodi se da je ova Multidisciplinarna opservatorija za proučavanje arktičke klime, vredna 160,3 miliona dolara, najveća ekspedicija u istoriji.

Brojni naučnici iz raznih međunarodnih istraživačkih institucija rade i u najtežim uslovima, čak i zimi kada tama na ovom području traje 24 časa.

U tome im pomaže jedan od najmoćnijih ledolomaca na svetu ruski Polarsten koji godinu dana prati kretanje morskog leda od obala Sibira preko polova do Grenlanda.

Ovaj ledolomac donosi i zalihe stotinama istraživača iz 20 zemalja koji su u ledenom kampu i dok jedni dolaze drugi odlaze. Svako radi svoj deo posla.

“Budući da je Polarsten centralna laboratorija može imati konstantno ljude na ledu mesecima i mesecima,” rekao je Frank Rack menađer ovog programa iz Nacionalne naučne fondacije. On je istakao da je ovo jedinstven slučaj do sada jer na centralnom Arktiku nema zemlje i ne može se postaviti laboratorija. To je okean. Jedini način je da to bude brod.

Mnogo toga se mora istražiti na ovom području jer se o njemu malo zna. Recimo, istražuje se šta rade fitoplanktonske zajednice koje pokreću dinamiku eko sistema, ali se ne zna kako funkcioniše taj eko sistem.

Istraživači naglašavaju da apsorpcija toplote u okeanima ima ogromne posledice na globalnu klimu. Zato je važno istražiti funkcionisanje eko sistema okeana.

Pandemija virusa covid 19 usporila je povratak nekih istraživača i dolazak novih ali misija nije odložena, na veliko zadovoljstvo naučnika.

Jedan od njih je rekao da je bilo neverovatno iz ledenog mira i tišine vratiti se u haotični svet pandemije.

Ohrabrujuće je što je misija nastavljena, jer će imati ogromnu naučnu vrednost, ističu učesnici ovog grada laboratorije okovane ledom.

Inače, u misiji je do sada učestvovalo preko 600 naučnika.

Neverovatne fotke imate ovde.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime