Kako izbeći gužvu u saobraćaju

4 najbolja načina da proverite stanje saobraćaja na putu i sačuvate vreme i živce

Kako izbeći gužvu u saobraćaju? Zapravo postoje načini koji će vam spasiti i vreme i živce.

Verovatno najgora stvar koja može da vam se desi je da krenete na produženi vikend ili negde u prirodu a onda satima zaglavljeni čekate u kolima. Svima nam se desilo.

Ali, uz pomoć dobrog planiranja i malo moderne tehnologije skoro uvek ćete moći da izbegnete saobraćajne gužve.

Kako izbeći gužvu u saobraćaju – Vreme polaska

Naravno, ukoliko u petak u 5 popodne krenete preko mosta nećete moći da izbegnete gužvu. Ili ako se zaputite na doček Nove Godine u Budimpešti 31. januara. Znamo da to obično nije lako, ali probajte da isplanirate putovanje kada drugi neće. Odaberite alternativne pravce i vreme. Recimo koristite malograđanske granične prelaze ili krenite dan ranije. Budite sigurni da će u nedelju uveče svi prilazi Beogadu biti krcati automobilima. Zato krenite ranije, ili malo kasnije. Uz sasvim male promene, moćićete da uštedite puno vremena i nerviranja.

Kako izbeći gužvu u saobraćaju – Google mape

Možda niste znali, ali Google mape imaju fantastičan servis praćenja saobraćajnih gužvi. Dobra vest je da rade i u Srbiji i to odlično. A druga još bolja vest je da prikazuju podatke uživo, bez zadrške.

Sistem je zapravo genijalan. Kako skoro svi danas imamo pametne telefone sa GPS prijemnikom Google prati naše kretanje. I kada uoči neku nepravilnost poput zastoja na putu, to će i prikazati na mapi.

Evo kako izgleda recimo u Beogadu (ako ne vidite saobraćaj kliknite na View Larger Map i onda iz menija gore desno stiklirajte opciju „traffic“):

Tačno se vidi gde su kritične tačke na putu koje bi trebalo izbegavati. Zbog toga mnogi ljudi danas ne kreću čak ni na kraće ture po gradu dok ne provere Google Maps i situaciju na ulicama.

Kako izbeći gužvu u saobraćaju – AMSS

Stari dobri AMSS i dalje pruža korisne podatke na mapi prohodnosti puteva u Srbiji. Možete da ih pozovete telefonom i pitate za sve probleme na putu i rado će vam pomoći.

Ovde imate mapu Srbije sa trenutnim stanjem na putevima. Posebno je korisna za praćenje sitaucije na graničnim prelazima i kod radova na putu. Takođe, neke radio stanice redovno prate stanje na putevima pa možete da pratite i njihov program.

Kako izbeći gužvu u saobraćaju

Kako izbeći gužvu u saobraćaju – Kamere

Tehnologija je danas toliko integrisana u naše živote da su skoro svi putevi, gradovi i mesta pokriveni kamerama. Evo primera kamera za Beograd. Mnogim od njih možete pristupiti i online besplatno. Samo kucajte mesto koje vas zanima i dobićete live prikaz. A to je više nego korisno kada krećete. Zanimljivo je da Auto Moto Savez Srbije ima kamere na graničnim prelazima pa pre nego što stignete proverite kakva je situacija u tom trenutku. Link za snimak sa kamera vam je ovde.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *