Već smo pisali o tome da bi trebalo da promenite navike po pitanju kupovine i korišćenja odeće. Ovde imate priču o tome zašto bi trebalo da kupujete second hand stvari. A sada je na redu plastika koju koristimo u kući, posebno kuhinji.

Evo šta možete da uradite za prirodu, ali i za vas, pošto mnoge plastike uopšte nisu dobre za zdravlje.

Plastika za jednokratnu upotrebu

Odmah prestanite da koristite plastiku za jednokratnu upotrebu. Mislimo na slamčice, plastične tanjire i pribor za jelo, čaše i bilo šta drugo.

Evo malo podataka da vas ubedimo zašto je to važno:

– Čak 91 posto plastike se ne reciklira i završava u prirodi
– Bukvalno svaki komad plastike IKAD napravljen je i dalje u prirodi
– Svake godine u okeanima završi 8 kvadratnih metara plastike.

Možete i da kupujete pametnije. Kupujte hranu koja nije zapakovana u plastičnu ambalažu koju ćete baciti čim uđete u kuću. Voće kupujte na kilo, meso nemojte birati u stiroporu i slično…

Kako još možete da živite održivije?

Bacajte manje hrane. Ne samo što bacanje hrane jednostavno nije u redu već ćete i uštedeti. Takođe, manje hrane koju kupujete i onda bacate znači da će se trošiti manje vode, manje goriva za njen transport i manje gasova će odlaziti u atmosferu.

Inače, širom sveta se jedna četvrtina hrane na kraju baci. To bi bilo dovoljno da se nahrani 800 miliona najgladnijih ljudi na planeti.

Idealno bi bilo i da od voća i povrća pravite kompost i iskoristite ga u lokalnoj bašti.

Pored toga, nemojte koristiti plastične činije za čuvanje hrane već one od stakla, drveta ili metala koji mogu da se recikliraju.

I što se tiče posuđa možete da uradite nešto. Odaberite kvalitetnije komade. Recimo šerpe od čelika, bez dodataka plastike ili premaza protiv lepljenja. Možete i da kupite tučani tiganj koji će trajati generacijama.

I ne odustajte. Svako kod nas je odgovoran i kada bi svi mi pojedinačno promenili navike, rezultat bi se video…