Lažne vesti su bukvalno preplavile medije u poslednje vreme. A kod nas u ovim krajevima kao da je situacija još i gora nego u drugim zemljama.

Ako ne verujete, pogledajte na portalu Raskrinkavanje gde možete da vidite dokle ide bizarnost lažnih vesti u domaćim medijima.

Inače nova istraživanja pokazuju kako mladi pri pretraživanju internet sadržaja često ne znaju da prepoznaju istinu od laži ili vesti od oglasa.

Iako su mladi vešti u korišćenju tehnologije oni teško prepoznaju lažne vesti, piše Diane Shipley za Mashable.

Vesti se najčešće šire preko posrednika, društvenih mreža i medija kao što su YouTube, Twitter, Instagram i Facebook. Te platforme često ne navode izvor informacije i sve vesti prikazuju na sličan način, zbog čega je teško zaključiti dolaze li iz pouzdanih ili nepouzdanih izvora.

Zato je važno da postoje mediji i izvori u koje čitoaci veruju, a upravo je na društvu i roditeljima da objasne koji su programi i sadržaji pouzdani i prihvatljivi i zašto je to tako.

Mlade treba osposobiti da na određene sadržaje gledaju iz nekoliko kutova.

Ipak, to ne znači da ih treba učiti cinizmu i uverenju kako iza svih informacija koje kruže u medijima stoji skriveni motiv.

Psiholog David Anderson savetuje roditelje da o lažnim vestima razgovaraju strpljivo i oprezno i preporučuje povremeno zajedničko pretraživanje internet sadržaja.

Dakle, objasnite mladima ali i penzionerima zašto da ne veruju domaćim tabloidima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime