Naučnici su otkrili osam najverovatnijih scenarija koji će dovesti do kraja našeg sveta.

Geološke opasnosti

Neki naučnici smatraju da su geološke opasnosti najrealnije. To podrazumeva recimo ogromnu erupciju super vulkana. Kao što je Jelouston u Americi koji može svakog trenutka da se aktivira.

Po tom scenariju, moguća je gigantsku erupcija, poput erupcije supervulkana koji leži ispod Nacionalnog parka Jelouston u SAD.

Taj vulkan je već imao ogromne erupcije u prošlosti, a danas bi slična erupcija uništila veliki deo Severne Amerike.

Gigantske erupcije dovode do masovnog izumiranja a zbog ispuštanja sumpora, ugljen dioksida i pepela mogu uticati na promenu klime koja pak utiče na kolaps sistema ishrane.

Asteroidi

Sasvim realna je i mogućnost pada velikog asteroida koji bi doveo do apokalipse.

Asteroidi se najčešće nalaze na popisu nebeskih tijela koja bi mogla udariti u Zemlju. Jedan takav, širok 15 kilometara, udario je u područje meksičkog poluostvrva Jukatan i izazvao izumiranje dinosaurusa pre 65 miliona godina.

Meteor Apopis ima šansu od 2 posto da će nas udariti 2029. godine.

Međutim, NASA očekuje da svakih 100 godina asteroid širi od 60 metara udari u Zemlju, što može da izazove kraj života.

Komete

Visoko na listi katastrofa je sudar sa kometom. Komete je veoma teško pronaći zato što su mračne i veoma brze.

Alge

Među najčešće spominjanim scenarijima apokalipse alge su pri vrhu. Biolozi kažu da bi posebne vrste algi mogle da sasvim izmene Zemljinu atmosferu.

Ovi mikrobi žive od goriva proizvedenog fotosintezom prilikom koje vodu pretvaraju u vodonik i kiseonik. Ali kada ne mogu da koriste vodu ili druge supstance u okolini alge biraju so – natrijum-hlorid, a tada kao otpadak stvaraju smrtonosni hlor.

Za par miliona godina možda će nas sve uništiti.

Zaraze

Realna opasnost za naš kraj su i zaraze. Već sada su u laboratorijama stvoreni virusi koji mogu da izazovu pravi pokolj među stanovništvom.

Za čovječanstvo bi bio smrtonosan samo virus koji ubija vrlo brzo, odnosno za nekoliko dana. Nije nemoguće da neki od postojećih mutira u sledećih nekoliko godina

Supernova

Još jedna opasnost iz svemira su supernove, odnosno zvezde koje umiru. Supernove su najsnažnije eksplozije u svemiru. Tada bi energija zvezde koja se gasi bila dovoljna da nas sprži, ako bi zvezda bila dovoljno blizu. A za to bismo saznali tek kada umremo.

Orbitalno uništenje

Način na koji se planete okreću oko Sunca sasvim je realan. Jupiter je najmasivnija planeta u našem sistemu, a kao takav utiče i na ostale planete. Tokom miliona godina, ovaj plinski džin promenio je orbitu malog Merkura toliko da se njegova orbita oko Sunca počela sve više "rastezati".

Pad u sunce Merkura će se desiti pre ili kasnije. A to može da se dogodi i nama ili možda sudar sa nekom od planeta.

Vatra

Naša planeta će se u jednom trenutku pretvoriti u mesto vatre i to zbog Sunca. Kako naša zvezda sagoreva hidrogen i stara helijum toplota je sve veća.

Za nekih milijardu godina Sunce će biti sjajnije 10 posto dnosno Zemlja će biti toplija i to oko stotinak stepeni.

Okeani će ispariti a sve ostalo biti sprženo.

Eto, to vam je to dragi naši!

1 KOMENTAR

  1. Ništa od ovoga što je napisano neće se dogoditi. Kako će tačno biti otkriveno je u Svetom Pismu koje govori o Drugom Hristovom Dolasku kada će biti konačni Sud i Opšte Vaskrsenje, a tada će nastati Novo Nebo i Nova Zemlja gdje Pravda obitava i svi spašeni će naslijediti Vječni Život !!! Dakle, Tvorevina neće nestati u nekakvoj golemoj katastrofi, već se, voljom Tvorca, sve P R E O B R A Ž A V A !!!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime