Bill i Melinda Gates se u vaspitanju dece vode vrlo zanimljivom logikom. To je metod “Ljubav i logika” iz sedamdesetih godina. On se zasniva na filozofiji izbegavanja emotivnog kažnjavanja i nagrađivanja za uspeh i prihvatanju dece takvom kakva su.

Gates ipak kaže da njegova supruga radi 80 posto stvari u kući.

“Moja najstarija ćerka je diplomirala na Stanfordu, pa sam optimističan da neće nastaviti mojim koracima”, šalio se na temu toga da nije završio fakultet.

Inače, koncept “Ljubav i logika” su osmislili trojica stručnjaka sedamdesetih i zasnovan je na izbegavanju emocionalne kontrole, što smanjuje emocionalne reakcije, kao što su vikanje ili opominjanje.

“Jedna od najvećih prednosti primene ljubavi i logike je da nam pomaže da naučimo kako obuzdati naše emocije, ali i jezik”, napisao je pokretač metode Charles Fay.

Gates priznaje da ipak nisu bili dosledni u provođenju pristupa. “Da li možete da se rešite emocija? Ne možete”, kaže.

Model takođe naglašava važnost nenagrađivanja dece materijalnim stvarima, nego umesto toga bezuslovnom ljubavlju i divljenjem prema deci zbog toga ko su oni, a ne onoga što postižu ili ne postižu.

Model je pomalo sličan sokratovskoj metodi, jer motiviše roditelje da se fokusiraju na postavljanje pitanja svojoj deci i navode ih da razmišljaju o tome kako rešiti svoje probleme, umesto da im daju odgovore.

❤️

A post shared by Jennifer Katharine Gates (@jenniferkgates) on

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime