Novo istraživanje koje je sproveo tim biologa sa Oxforda pokazalo je kako bi inteligentni vanzemaljci mogli da izgledaju.

U našoj galaksiji život ne bi trebalo da bude ograničen samo na Zemlju. Procenjuje se da samo u Mlečnog putu ima najmanje 100 milijardi planeta od kojih bi oko 20 posto oko svojih zvezda moglo da kruži u zoni Zlatokose, u kojoj nije ni previše hladno ni previše toplo za postojanje vode u tekućem stanju, pa možda i života.

Teorija prirodne selekcije, koja bi morala da bude univerzalan ključ razvoja života svugde u svemiru, omogućuje davanje predviđanja koje neće zavisiti od toga da li je život zasnovan na silicijumu ili ugljeniku kao na Zemlji.

Sam Levin, istraživač na odseku za zoologiju na Oxfordu kaže da su raniji pristupi stvarali predviđanja o vanzemaljcima na osnovu onoga što vidimo na Zemlji, kao i onoga što znamo o hemiji, geologiji i fizici.

„U našem radu mi smo ponudili alternativni pristup, a taj je da se za davanje predviđanja koristi evolutivna teorija nezavisno od zemaljskih detalja.

Sigurno vas zanima zaključak?

E pa verovatno vanzemaljci liče na nas.

“Uz predviđanje da su vanzemaljci prošli kroz velike tranzicije uz kakve je nastala složenost organizama na Zemlji, možemo reći da postoji stepen predvidivosti u evoluciji što znači da izgledaju poput nas.”