Zabrane unošenja bubnjeva, kačenje zastava, barjaka, pa sada i kišobrana je ono što prati naš fudbal iz kola u kolo. Istovremeno, istog dana kada se na nekom stadionu zabrani unošenje transparenata, to isto ali i na primer paljenje baklji je dopušteno na drugom.
Ili, kao na meču Bežanija – Partizan kada je unošenje kišobrana bilo dozvoljeno domaćim navijačima, dok su "grobari" mogli da biraju između rastanka sa kišobranom i stajanja na kiši ili povratka kući.
Da nije tužno, bilo bi smešno, ali  ostaju neke nejasnoće:
–  zašto se zakon primenjuje selektivno odnosno od slučaja do slučaja bez utvrđivanja standarda istog za sve?
– zašto je zakon nefleksibilan? Jer,  nije isto poneti kišobran na stadion bez krova u odnosu na nošenje bejzbol palice za tuču sa protivničkim navijačima.

Na žalost pokušaj da dođemo do odgovora od relevantnih činilaca nije urodio plodom.
Nadležni u policiji nisu bili raspoloženi da objašnjavaju način primene zakona, dok od Ministarstvo za sport i omladinu i pored poslatih pitanja i obećanja da će nam izaći u susret, odgovora ipak nije bilo.
Na nama je da pokušamo ponovo, ali i da konstatujemo da su problemi oko unošenja rekvizita bilo na mečevima Zvezda – Bajern, OFK – Zvezda, Vojvodina – Čukarički, Bežanija – Partizan…a kako je krenulo isto možemo očekivati iz kola u kolo.
Po malo licemerno izgleda kada na velikom broju televizija u špicama «vrte» bakljade, zastave na motkama i da se takvi trenuci nazivaju spektaklima, a da sa druge strane takvo ponašanje podleže krivičnom gonjenju.
Sukoba do sada nije bilo. Navijači Vojvodine odlučili su se za protestnu šetnju, OFKovci i zvezdaši su napustili utakmicu, ali nastavak ovakvog stanja lako može proizvesti neke  u kome može dovesti i do fizičkih sukoba.

I još jedna «sitnica». Fudbal se igra zbog publike, navijača. Dopadalo se to nekom ili ne, najviše je onih koji pripadaju takozvanim vatrenim navijačima koji i najčešće dolaze pod udar zakona, zbog čega je nedavno posle izlaska navijača  OFK i Zvezde,  derbi na Karaburmi postao tek obična, dosadnjikava utakmica, srednje žalosnog kvaliteta sa nekoliko stotina prisutnih.
Da li je to prava mera?

Izvor – Blic Online

1 KOMENTAR

  1. Po malo licemerno izgleda…. MALO VISE LICEMERNO. reklamira se pivo, a onda te bijo zbog limenke pred stadionom ???? Ali, ipak je ovo pisala zena, neke stvari je feminizam krivo postavio.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime