Smanjen prinos kafe u Brazilu, najvećem svetskom uzgajivaču, mogao bi da izazove naglo povećanje cena kafe širom sveta u narednim mesecima.

Prema podacima o trgovanju, fjučersi kafe porasli su za skoro 90% prošle godine nakon što su suša i mrazevi uticali na brazilsku proizvodnju.

Cene kafe su u februaru skočile na 10-godišnji maksimum na 2,59 dolara po funti (1 funta = 453.5 grama) i ostale su više nego prethodnih godina, što je povećanje od 18,06% u odnosu na prethodnu godinu.

Analitičari tržišta očekuju dalje poskupljenje zbog specifičnosti berbe kafe u Brazilu.

Tradicionalno se odvija u dvogodišnjem ciklusu, pri čemu poljoprivrednici sakupljaju veće količine arabike u parnim godinama.

Međutim, zbog ekstremnih vremenskih prilika u 2021. godini, očekivanja za ovogodišnju žetvu su niska, posebno imajući u vidu porast troškova đubriva i transporta.

Pored Brazila, plantaže u Kolumbiji, još jednom velikom izvozniku kafe, takođe su bile pogođene vremenom vlažnijim od uobičajenog.

Prema nekim procenama, navodi Volstrit žurnal, očekuje se da će ovogodišnji prinosi na nekim farmama biti manji za 50%. izvor: b92

Domino Magazin je od 2007. godine vodeći lifestyle portal u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nemanja Nikolić.