Kada se i kako pandemije završavaju, pitanje je koje svi postavljamo tako često i puni nade dok covid 19 ne posustaje.

Epidemiolozi ističu da matematički modedeli za proračunavanje trajanja epidemije nisu “kristalne kugle” i ne može su nužno otkriti kada će pandemita završiti, prenosti Yahoo.com.

Neki su govorili da će nestati preko leta, da će dovoljno ljudi da se zarazi i stekne imunitet, da će samo nestati. Ali ništa od toga se nije desilo. Sada se dobar deo ljudu uči a stručnjaci savetuju kako se sačuvati ne samo fizički već i psihički i navići da se živi sa covidom 19. I da se iščekuje njegov odlazak u istoriju.

Dakle, mere se znaju, socijalno ditanciranje, maske, pranje ruku i sada vakcina podstakle su novu nadu u prestanak pandemije.

Stručnjaci kažu kada se ovakve zarazne bolesti pojave retko potpuno nestaju.

I kakav god da je patogen bolesti, bakterijski, virusni, parazitski koji se pojavio u poslednjih nekoliko hiljada godina još uvek je sa nama, retko kada nestaje potpuno, upozoravaju stručnjaci. Jedino su vakcinacijom iskorenjene male boginje. To je objavljeno 1980. godine, one su bile jedina bolest koja je u potpunosti iskorenjena.

Yahoo.com podseća recimo na malariju koju prenosi parazit i star je gotovo koliko i čoečanstvo. Godine 2018. u svetu je bilo oko 228 miliona slučajeva malarije a umrlo je 405.000 ljudi.

Slično je i sa gubom, morbilama, tuberkulozom.

Tu su i relativno mlađi patogeni, HIV, virus ebole, koronavirusi, SARS, MERS.

Prema istraživanjima svake godine skoro jedna trećina svih smrtnih slučajeva otpada na zarazne bolesti.

Najsmrtonosnija zarazna bolest do sada je kuga koja je usmrtila stotine miliona ljudi.

Šta će biti sa covid 19 videćemo. Ističe se da je vakcinacija veoma važna ali niko ipak nije siguran. Kada su programi vakcinacije oslabljeni, infekcije se mogu vratiti. To se desilo sa dečijom paralizom, recimo.

S obzirom na takve istorijske i savremene presedane, čovečanstvo se može nadati da će se koronavirus koji uzrokuje covid 19 pokazati kao iskorenjiv patogen, što ne mora uvek da znači.

Možda covid 19 nikada neće nestati. Može se suzbiti u jednom delu sveta a pojaviti na drugom. Čak i ako ne bude neposredna pretnja na nivou pandemije, koronavirus će verovatno postati endemski, što znaći da će polagani konitinuirani prenos i dalje trajati. Koronarivus će i dalje uzrokovati manja izbijanja, slično sezonskom gripu, piše Yahoo.com.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime