Kada prolaze vrućine i kakva će biti jesen 2021? Pa, neće proći baš skoro. Pre poslednjim modelima vrućine će se zadržati u Srbiji najmanje do 20. avgusta, kada se u modelima javlja šansa za zahlađenjem. Ipak, ni to nije sigurno.

A jesen? Čini se da će temperature biti iznad proseka.

„Što se tiče jeseni, već sada možemo reći da ima izgleda da će srednja temperatura biti iznad proseka što će joj dati karakteristiku tople jeseni. Procena kolega je oko plus jedan stepen. Što se tiče padavina, za sada nema naznaka nekih razlika u odnosu na prosečne vrednosti. Tako da bi to bila prosečna vlažna i topla jesen“, navodi za RTS Goran Mihajlović, pomoćnik direktora u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Danas je svoju prognozu objavio i meteorolog Marko Čubrilo. Evo šta kaže za period pred nama:

“Oko 17.08. operativni ECMWF simulira spuštanje hladnog fronta uz osveženje i pljuskove, ali ta simulacija za sada nema veliku podršku ansmable članova ovogo modela.

Isti model oko 19.08. simulira jak hladan front, grmljavinske pljuskove i osetnije zahlađenje i za ovo pogoršanje trenutno ima podršku svojih ansamble članova, ali ono verovatno ne bi bilo tako jako kako to operativni proračun pokazuje.

Sa druge strane operativni GFS sve do oko 25.08. drži signal za veoma toplo vreme, dok njegov ansamble niz takođe oko 20.08. simulira osveženje i prekid velikih vrućina.

Sumirano, sve do oko 20.08. šanse za neko konkretno osveženje gotovo da i na postoje, dok se oko tog datuma nazire mogućnost osetnije promene vremena.”

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime