Obično se smatra da starije osobe ne mogu baš lako da nauče strani jezik. Samo da li je to tačno i kada je prekasno da se počne sa učenjem jezika?

Ukratko, nikada nije kasno.

Ali nije sve tako jednostavno.

Profesorka lingvistike Monika Schmid sa University of Essex kaže da bi trebalo napraviti razliku između tečnog govora jezika i maternjeg jezika.

Loša vest je da po svemu sudeći odrasle osobe nikada neće moći da nauče strani jezik toliko dobro da ga koriste kao maternji. Dobra vest je da nema ograničenja za učenje po pitanju tečnog govora. To znači da bez problema možete da se sporazumete sa drugom osobom na tom jeziku. Ako vam je to cilj možete da počnete sa učenjem kada god želite. Verovatno će vam trebati malo više vremena i upornosti nego mladima, ali cilj nije nedostižan.

A kada je prekasno da biste jezik savladali kao maternji?

Ranija istraživanja naučnika sa MIT su otkrila da deca do 10 godina bez problema mogu da savladaju drugi jezik i govore ga podjednako dobro kao oni rođeni uz taj jezik. Negde do 17 godine mladi će moći da nauče drugi jezik dovoljno dobro da savršeno razumeju gramatiku i jezička pravila.

Sve posle toga će biti teže ili nemoguće.

Sad znate…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime