Kada je najbolje vreme za pokretanje biznisa? Ako imate dobru ideju onda je najbolje vreme – sada.

Ali, sa koliko godina imate najveće šanse da zaista uspete, zaradite novac i napravite uspešnu kompaniju.

E pa nije kao što mislite.

Novo istraživanje National Bureau of Economic Research je prikupilo podatke o kompanijama, njihovim osnivačima i godinama, prenosi Inc.

Naučnici su proverili na stotine hiljada novih startup kompanija i otkrili podatke koje baš i nisu očekivali.

Svi znamo za uspešne korporacije koje su pokrenuli klinci. Steve Jobs je osnovao Apple sa 21 godinom, Bill Gates je osnovao Microsoft sa 20. Tako da većina nas očekuje da su najbolje godine za osnivanje super uspešne firme koja brzo raste – rane dvadesete.

Mladi ljudi su kreativni, puni inovativnih ideja, spremni da rizikuju i samim tim idealni osnivači uspešnog biznisa.

To zvuči lepo.Ali, uopšte nije tačno.

Pa, kada je najbolje vreme za pokretanje biznisa?

Istraživači su ustanovili da su prosečne godine osnivača uspešnog start upa – 42. A kada se posmatraju samo super uspešne kompanije super brzog rasta, taj prosek je još veći. Kod najboljih 1 posto kompanija, prosečne godine osnivača su 43.7. Kada se pogleda samo 0.1 uspešnih, to je 45 godina.

Suprotno od očekivanja, mladost nije prednost kod osnivanja firme, zaključuju naučnici, piše Inc.

Ipak, postoji jedna situacija kada mladost donosi veće šanse da uspete. A to je kada pokušavate da investitorima prodate ideju i dobijete novac za svoj projekat. Ipak, i tada će najviše uspeha imati oni u tridesetim a ne u dvadesetim.

Možda vam ovaj podatak nije sasvim logičan. Odnosno, upućeni bi se zapitali kako je moguće da investitori ulažu svoj novac tamo gde imaju manju šansu da će uspeti (sa mlađim osnivačima).

E pa, stvar je u tome da oni ne koriste statističke podatke o godinama osnivača i šansama za uspeh. Umesto toga, spremni su da poslušaju svoj osećaj i intuiciju. Odnosno, ulažu novac u ljude a ne u posao. To je jedan od razloga zašto devojke i žene osnivači i danas dobijaju samo 2 posto ukupnih investicija.

Dakle, ako ste u ranim četrdesetim, verovatno ste u pravim godinama da počnete posao. Iako ćete morati sami da pronađete novac za početak. Ako to uspete, velika je šansa da ćete uraditi nešto…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime