Narednih 17 dana svi ćemo pratiti Olimpijadu. Šta bi bilo kada bi se ljudskoj vrsti pridružile i ostale? Ljudska vrsta bi izgledala prilično bedno kada bi životinje mogle da se takmiče na Olimpijadi – kenguri, gorile i nojevi bi bili mnogo impresivniji u nadmetanju.

Jusein Bolt, trenutno najbrži čovek na Zemlji, bi možda mogao da prestigne dromedarsku kamilu, ali bi definitivno u sprintu prošao gore od geparda, hrta i noja.

“Citius, Altius, Fortius’ (brže, više, jače) je moto Olimpijskih igara, ali ako bi dozvolili ostalim vrstama da se takmiče…ne bismo imali baš mnogo toga da pokažemo. 

Jamajčanska trkačka zvezda Bolt  drži rekord od 9.58 sekundi za 100 metara, što je 37.6 kilometara na sat.

Najbrža kopnena životinja na svetu, gepard, može da dostigne brzinu od 104 km na čas, potom slede rasni trkački konj 70 km na čas, hrt 69 km na čas, noj 64 km na čas. 

Kamila je odmah iza Bolta sa brzinom od 35, 3 kilometara na čas. 

Kada  je u pitanju maraton, čovek ne bi mogao ni da priđe životinjama kao što su kamile ili psi koji vuku sanke, a u skoku u dalj bi ga definitivno porazio kengur (12, 8 metara u poređenju sa ljudskim rekordom  od 8, 95 metara).

Rekord skoka u vis od 2, 45 m bi srušila antilopa, koja može da skoči više od tri metra u vis, i zmijolika riba koja može da skoči više od četiri metra iznad vode.

Kada je u pitanju snaga, ljudski dizači tegova bi bili poraženi. Sonovi, grizli, gorile – svi oni mogu više od čoveka.

“U čisto fizičkom takmičenju kao što je trčanje, skakanje, plivanje ništa ne bismo osvojili.”  

Ali to nije slučaj sa tehnički zahtevnijim sportovima kao što je tenis. Ljudi imaju jednu prednost koju životinje nikako ne mogu da nadmaše.

“Mi smo dobri jer smo vrlo svestrani: možemo da trčimo, skačemo, plivamo, dižemo tegove, “ kažu naučnici.

Ono u čemu bismo blistali je dekatlon plivanja, trčanja, skakanja, podizanja tegova i tako dalje.

Photo: Flickr

 

 

 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime