I dok nas zdrav nivo zabrinutosti može čak učiniti produktivnijim dok radimo ili da se klonimo opasnosti, da učimo od grešaka, preterana briga nas može koštati zdravlja. Preterana briga nam može zamutiti razum, narušiti mir i sreću.
Evo ih saveti kojih bi trebalo da se pridržavate kako biste lakše pregurali teške trenutke!

Nikad ne brinite sami

Prvo s nekim porazgovarajte. Poznata je poslovica koja govori o činjenici da su dve glave pametnije od jedne, a i kad nešto izgovorite možda će vam se učiniti manje strašnim nego što ste prvotno mislili.

Prikupite sve činjenice

Najčešće brinemo kad nam nedostaju sve informacije ili imamo potpuno pogrešne. U nedostatku činjenica vaš um "opasnost" pretvara u "katastrofu" i uvek pretpostavlja najgore. 

Napravite razliku između dobre i loše zabrinutosti
Postanite svesni stvari koje vas okružuju i napravite razliku između brige koja je štetna po zdravlje i dobre vrste zabrinutosti. Pozitivna zabrinutost nateraće vas da rešite neki problem, a štetna zabrinutost učiniće vas neproduktivnim.

Pustite stvari da idu svojim tokom

Kad osećate da postajete anksiozni pokušajte stvarima pristupiti tako da rešavate ono što možete, korak po korak, a na ostalo zaboravite. Kad otpustite brigu, moći ćete da rešite i ono što ste mislili da ne možete.

Brinite o sebi

Dovoljno spavajte i pokušajte zdravo da jedete. Fizičko vežbanje je vrlo dobar lek protiv depresije i anksioznosti. Pokušajte što više vremena da budete okruženi ljudima sa kojima imate dobar odnos.

Napravite raspored kad vam je potrebno

Mnoge su svakodnevne brige direktno povezane sa neorganizovanošću. Često brinemo jesmo li nešto zaboravili, hoćemo li stići na vreme ili jesmo li ostavili šporet upaljen. Ako uspete da malo bolje organizujete svoje vreme (napravite dnevni raspored, pokušajte beležiti stvari koje bi trebalo da obavite) vrlo ćete verovatno brinuti puno manje.

Budite duhoviti

Jedan od najsigurnijih načina borbe protiv zabrinutosti svakako je humor. Družite se sa zabavnim ljudima, pogledajte humorističnu seriju ili zabavan klip na YouTubeu i smejte se koliko možete. Humor bistri um.

Razmišljajte pozitivno
Iako je ovo jedna od najčešćih floskula kad je u pitanju samopomoć, dobrim delom "drži vodu". Naglasak je često u životu stavljen na loše stvari koje se događaju. Pokušajte razmisliti koliko je toga dobrog što vam se događa. I malih i velikih stvari.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime