Još jedna misterija obične VODE

Otkriveno potpuno novo agregatno stanje

Naučnici su otkrili još jednu neverovatnu činjenicu o vodi. I nije prva.

E pa istraživači iz Laboratorije Oak Ridge su ustanovili da voda ima još jedno agregatno stanje. Znate, pored čvrstog, tečnog i gasa.

Objašnjenje je komplikovano ali se svodi na to da atomi vodonika i kiseonika u određenim situacijama na niskim temperaturama mogu da se delokaliziju i simučtano budu prisutni u 6 simetričnih poizicija u isto vreme. Što je fenomen koji je moguće objasniti samo kvantnom mehanikom i nema nikakvu paralelu u klasičnoj fizici. Zapravo tako nešto bi trebalo da je nemoguće.

Ali ne čudi nas to. Sad se možda pitate zašto?

Pa, zato što je voda potpuno luda stvar.

Mora da se sada pitate šta je to tako ludo kod obične vode.

ima par sitnica…

Recimo trebalo bi da znate da se voda ponaša potpuno drugačije od svih nama poznatih hemikalija. Na primer jedan od osnovnih principa materije je da se tečnosti skupljaju kada se hlade. To se dešava zato što se molekuli približavaju jedni drugima na nižim temperaturama. I zato sve postaje tvrđe kada je hladno.

Ali ne i voda.

Voda se širi kada se zaledi. Zato će vam flaša piva pući ako je zamrznete. A zato i led pluta. Sasvim suprotno od logike, led je lakši od svoje tečne verzije.

Zašto se to dešava, već vas vidimo kako se pitate?

Nemamo pojma. Niko nema pojma, a naučnici su praktično odustali od pokušaja da to objasne još pre par stotina godina.

Ima i još stvari koje ne razumemo ali baš ni malo. Recimo zašto je led klizav.

Takođe, vrela voda se brže smrzava od hladne. To se zove Mpemba efekat, a otkrio ga je student iz Tanzanije Erasto Mpemba 1969. godine. Inače, niko ne zna ni zašto je to tako…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *