Jerusalim je jedan od najstarijih gradova na svetu. To se oseća, to se vidi, to se živi.

U Jerusalimu je kralj Solomon sagradio prvi hram. Danas zapadni zid tog hrama, poznatiji kao Zid plača, jedno od najposećenijih mesta. U Jerusalimu je i Davidov kovčeg, mada car David nije u njemu ali je sam kovčeg impresivan. U Jerusalimu ćete sresti i haside, one sa dugačkim zulufima, šeširima koji su posvećeni molitvi i besedama o veri. Dakle, ako ste jevrejin Jerusalim je nezaobilazno mesto.

U Jerusalimu je Gospod Isus Hristos razapet na Golgoti. Tu je ulica Via Dolorosa kojom je hodao noseći krst na leđima. Tu je Masilnka gora gde je učio apostole, tu je Getsimanski vrt gde se molio neposredno pred raspeće na krstu. U Jerusalimu je crkva u kojoj je sahranjena Bogorodica u kojoj je i čuvena Jerusalimska ikona Majke Božije. Jerusalim je praslika Nebeskog Jerusalima koji će se ostvariti na kraju veka. Dakle, Jerusalim je nezaobilazno mesto za hrišćane.

Jerusalim su 637. godine osvojili muslimani. Jerusalim je za muslimane postao posle Meke i Medine, treći sveti grad. Tu je čuvena Aksa Džamija sa zlatnom kupolom koja svetli odakle god gledali. U Jerusalimu je kamen sa otiscima kopita konja proroka Muhameda. Dakle, Jerusalim je nezaobilano mesto za muslimane.

 

Jerusalim ima rimske ostatke a gde god se zakopa prošlost se pokazuje sadašnjosti. U Jerusalimu ima divnih budžaka koje ćete „samo“ vi otkriti i u kojima ćete se osećati kao kod kuće. U Jerusalimu ima prepunih zlatara, krpe i krpice vise na sve strane, tu su i rukom rađene sandale od kože, tu su izlizane stepenice, fasade koje na prozorima imaju ucrtane krstove, zvezde i polumesece. U Jerusalimu ima divnih kafanica sa čudesnim đakonijama, tu su baklave sa pistaćima, hlebčići sa kvascem i bez njega, sa susamom i cimetom. Prste da poližeš. Tu se vesele jevreji svirajući u nekakve rogove, tu udaraju u bubnjeve muslimani, tu poju pesme hrišćani, čuje se žamor a široko i plavo nebo kao da može da se dohvati.

 

U Jerusalimu sam srela budiste, bilo je tu i Kineza, crnci su tu u svojoj kući, Rusi u redovima pred crkvama, Srbi i naši Balkanci se dovikuju u šarenilu jerusalimske svakodnevice. Jerusalim je grad za sva vremena, za sve ljude i sve bogove.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime