Japan će radioaktivnu vodu iz Fukušime ispustiti u Tihi okean. Itiče se da će više od milion tona prečišćene ali i dalje radioaktivne vode otići u okean i to za dve godine. Trebaće decenije da se ovaj posao završi, piše npr.com.

Odmah nakon objavljivanja ove vesti demontranti su se okkupili u Tokiju i Fukušimi. Ovakvu objavu su kritikovae ekološke grpe, ribarske zajednice, susedne zemlje.

Nuklearka je doživela havariju 2011. godine posle zemljotresa, mnogi su poginuli, iseljeni, zemljište oko elektrane je neupotrebljivo. Voda koja se koristi za hlađenje nuklearnih reaktora i zagađena podzemna voda skladište se u masivnim rezervoarima.

Isiče se da će sledećeg leta ostati bez prostora za izgradnju novih rezervoara za velike količine otpadnih voda.

Međunarodna agencija za atomsku energiju iz Beča ističe da je plan Japana za puštanje vode tenički izvodljivo, napominjući da je moguće rešenje i isparavanje ove vode u vazduh. Konstatuje se da su oba načina bezbedna po životnu sredinu.

Ekološke grupe su skeptične prema izjavama vladinih funkcionera ističući da je odluka doneta nedemokratski. Podseća se da je rečeno kako odluke neće biti donete bez pristanka ribarskih zajednica a to obećanje je prekršeno.

Posebno se ističe da u vodi koja će se ispustiti postoji više radioaktivnih materijala što ranije nije bilo obelodanjeno. I naravno to nikako nije korektno i iskreno.

Kina i Južna Koreja izražavaju zabrinutost zbog ovakve odluke.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime