Ovih dana je baš toplo širom Evrope. Ali to zapravo nije ni blizu toplom u drugim krajevima. Recimo u Iranu, gde je juče izmereno neverovatnih 53.7 stepeni. U hladovini.

To je apsolutni rekord za Iran i istočnu hemisferu. A tek je jun, što znači da bi temperature u julu i avgustu mogle da budu još veće.

Rekordu temperaturu u gradu Ahvaz je inače dva puta zabeležio meteorolog Etienne Kapikian iz službe MeteoFrance, što je prilično pouzdan izvor. Istog dana, Weather Underground je takođe u Ahvazu izmerio još veću temperaturu – preko 54 stepena.

Kako piše Washington Post, potrebno je da merenje bude zvanično potvrđeno. Ukoliko Svetska Meteorološka Organizacija, koja radi u okviru UN, potvrdi cifre biće to najviša temperatura na Zemlji ikada zvanično potvrđena.

Rekord inače drži merenje od 10. jula 1913. godine u Kaliforniji, kada je zabeleženo 56.6 stepeni, ali postoje ozbiljne sumnje da je tada došlo do greške u očitavanju.

Pored toga, već je zabeleženo tačno 54 stepena, i to u gradu Mitribah u Kuvajtu 21. jula 2016. godine.

Stručnjaci kažu da postoji realna šansa da ovo leto obori sve rekorde i po pitanju prosečnih ali i apsolutnih maksimalnih temperatura.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime