Još uvek ste pod utiskom izbora? I možda mislite da je ova predizborna kampanja prljava? Najprljavija nego ikad do sada?

E pa biće vam zanimljivo da vidite i kako se to nekada radilo. Znate, pre par stotina godina recimo.

Za početak trebalo bi da znate da su tračevi, montaže, ponižavanje protivnika i plasiranje lažnih informacija poodavno deo političkih igara, klasne i društvne borbe.

A verovatno najbolje može da posvedoči Marija Antoaneta koja se nalazi na ovim ilustracijama. Štampao ih je tabloid Libelle i to kao političku propagandu. Istoričari kažu da njihova propaganda nije bila previše sofisticirana. Kada vidite slike biće vam jasno zašto to kažemo. Na njima je prikazana u poprilično provokativnim scenama. Bilo je tu seksa, puno seksa, lezbejskog seksa, incesta i golotinje. Napravljene su da bi je ponizile, a ne da bi čitaoci pomislili da se to zaista dogodilo, slažu se stručnjaci. Što i nije daleko od toga što rade današnji tabloidi kada bolje razmislimo.

Evo najzanimljivijih ilustracija:

Na ovoj ilustraciji Marija Antoaneta je prikazana sa Markizom de Lafajetom, koji je imao bliske veze sa Austrijancima. A Marija je dakle bila – Austrijska kučka. Što je bila dosta ozbiljna uvreda za jednu Francuskinju.

Marija je često predstavljana u lezbijskim scenama. Obično da drugim pripadnicama aristokratije.

Ponovo sa princezom Polignom, ovog puta u krevetu.

I još jedan veliki penis koji Marija dočekuje raširenih nogu

Pa malo orgija. Tekst: “Bogovi, toliko dupeta me uzbuđuje”

Marija uopšte nije oduševljena golim Kraljem.

Opet sa Lafajetom koji kleči ispred gole Antoanete

Kralj gleda dok se Marija intimizira sa kraljevim mlađim bratom.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime