Italijani su rešili da uvedu pravila ponašanja za sve one koji žele da posete brojne znamenitosti ove zemlje. Odnosi se to i na šetnju kroz grad, na posećivanje verskih objekata.

Zna se da verske objekte treba posećivati svuda u svetu prikladno obučen. Mada se to poslednjih decenija baš i ne poštuje, turisti su se raspustili što iritira italijanske vernike, građane.

Na ulazima u verske objekte postoje i već su postojali a nisu poštovani, znaci kako treba biti obučen. Sada na ulazima mnogih bogomolja stoje i redari koji opominju posetioce a neke i vraćaju. Negde turistima nude marame za pokrivanje, šalove ili suknje.

U ckrvu se ne ulazi razgolićen, otkrivenih ramena, kolena, stomaka. Vernici to vrlo dobro znaju i poštuju a sada će to morati i turisti.

Ako to ne žele neće moći da posete Vatikan, Panteon i brojna druga crkvena zdanja.

Već je poznato da turisti vole da se šetkaju u kostimima po gradu, obučeni kao za plažu. Tome je sada u mnogim italijanskim gradovima došao kraj.

I tu su uvedena pravila ali ne u svim italijanskim gradovima. U nekim su jasno naznačili da u gradu treba biti prikladno obučen i da ono što se nosi na plažu nije za gradske ulice. U Veneciji i mnogim drugim gradovima kazna za prekršaj je do 500 evra.

I naši susedi u Hrvatskoj imaju probleme sa razgolićenim turistima i njihovom ponašanju u mnogim gradovima. Građani se bune i traže od gradskih vlasti da se tome stane na put. Ali tamo još uvek nisu propisana pravila ponašanja, niti određene kazna za prekršaje.