Ipak smo sami u svemiru?

Život u svemiru je mnogo neobičnija stvar nego što smo mislili

Život nalik onom na Zemlji je izgleda mnogo neobičnija pojava u svemiru nego što se ranije mislilo.

Novo istraživanje ukazuje da je jedan od elemenata zastupljenih na našoj planeti – fosfor, izuzetno redak u svemiru.

A ovaj element ima ključnu ulogu u skladištenju energije u ćelijama i njenom transferu, a takođe predstavlja deo hemijske okosnice DNK. Odnosno, bez fosfora nema ni života.

Fosfor nastaje tokom supernove – eksplozije masivne zvezde pred kraj njenog života. Ipak, novi podaci ukazuju na to da tipična supernova ne garantuje nužno uslove za stvaranje fosfora.

Tako da se čini da je Zemlja jednostavno izuzetak a ne pravilo, pošto je bila blizu eksplozije supernove.

„Smatramo da je samo nekoliko minerala koji su sadržali fosfor, a koji su dospeli na Zemlju, verovatno putem meteorita, postalo reaktivno dovoljno da učestvuje u stvaranju bio-molekula“, zaključuju naučnici.

Nova otkrića su predstavljena na Evropskoj nedelji astronomije na konferenciji Svemirske nauke u Liverpulu.

1 comment on “Ipak smo sami u svemiru?”

  1. Некако мислим да није баш све тако. Ово је пре свега једно саветовање са свима који су нешто слично доживели као ја. Наиме, 13 фебруара ове године око 20:30 h био сам у мојој радној соби (која је иначе на десетом спрату), заузет писањем неког научног чланка, кад сам из правца са севера приметио један разнобојни летећи објекат који ми је у први мах личио на ватрометно средство али који се кретао релативно брзо у правцу моје зграде, т. ј. према југу, и то на висини око неколико стотинак метара. Потом је нагло стао променивши се у омању зелену сферу и као такав лебдео око минут. Онда је нагло и брзо кренуо ка западу променивши боју у црвено. Пошто га нисам могао више да пратим, јер ми је изашао из видокруга, отрчао сам до моје терасе која гледа према западу али ни тамо нисам га видео. Потом се изненада појавио али не као омања црвена сферa већ налик на летећи објекат састављен од таквих пет-шест сфера. Кретао према истоку и то, рекао бих, неколико пута брже него полицијски хеликоптер. Пошто ми је опет нестао из видокруга сишао сам испред зграде али на небу је било само пар облака и понека звезда. Моје питање је: да ли је још неко из Ниша или његове околине или било где у Србији запазио такав објекат те вечери или било када. Овде да споменем да мање или више слични објекти црвено-зелене боје су запажени широм света. У Шкотској, Енглеској, Канади, САД, Мексику,.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *