ENTER je dvodnevna konferencija (25.i 26. april) koja nudi nova znanja o aktuelnim tehnološkim temama. Održava se u Jugoslovenskoj kinoteci a ulaz je i ove godine besplatan uz obavezno prijavljivanje. Zašto je ova konferencija značajna i šta pruža mladima, za Domino Magazin govori Teodora Ćosić, partnerka i direktorka u srpskom predstavništvu executive search firme Moja kariera. Ove godine Teodora je mentorka u okviru programa Američke poslovne komore, Women in Tech.

Domino Magazin: Kako si se našla u IT priči?

Teodora Ćosić: Poslednjih nekoliko godina regrutujem IT stručnjake iz različitih oblasti, par godina sam bila i poslovna savetnica jednoj maloj lokalnoj IT firmi, pa mi je ta industrija postala jako bliska. Štaviše, mislim da je nemoguće biti odvojen od IT-a a živeti i raditi u ovom vremenu te su i moje poslovne aktivnosti bivale sve više usmerene u tom pravcu. Od kada vodim executive search firmu primetila sam koliko se, u relativno kratkom vremenskom periodu, tržište rada drastično promenilo zbog tehnološke revolucije i jako mi je bitno da budem u toku sa svim promenama kako bih se na vreme pripremila za trendove koji dolaze.

Pored svog redovnog posla ove godine si i mentorka; smatraš li to velikom odgovornošću i šta je to što možeš da ponudiš u tom procesu rada?

Mentorstvo je prvenstveno jedna fenomenalna razmena iskustva i informacija, ali je vrlo specifično zavisno od toga ko su osobe u mentorskom paru, da li je u pitanju neki oficijelni program ili ne, ako jeste – kako je organizovan, i slično. Neki mentorski parovi jednostavno „kliknu“, ali da bi mentorstvo bilo zaista uspešno treba da postoji obostrana posvećenost, strpljenje, razumevanje i velika doza otvorenosti.  Uvek sam bila fan nekonvencionalnog pristupa, ali to nimalo ne umanjuje odgovornost koju imam prema svemu što radim te mi ovakav pristup učenju i osnaživanju mladih profesionalaca jako prija i trudim se da prenesem svoje znanje i iskustvo na način koji je lako razumljiv i konkretno primenljiv.

Ove godine sam mentorka u okviru programa Američke poslovne komore, Women in Tech, koji se nažalost privodi kraju. Kažem nažalost jer mi se mnogo dopada ceo program i zaista je jedno lepo i nezaboravno iskustvo. Moja menti je Bojana Milašinović, jedna od inicijatorki Rails Girls Beograd zajednice, suosnivačica organizacije Spacevent koja se bavi osmišljavanjem i realizacijom edukativnih programa u oblasti IT-a, kao i jedna od osnivačica ENTER konferencije. Bojana je fascinantna devojka koju sam imala priliku da upoznam tokom prošlogodišnje ENTER konferencije kada sam učestvovala na panelu o izazovima zapošljavanja u IT sektoru. Još tada sam primetila njenu energiju i kreativnost pa mi je veliko zadovoljstvo što opet sarađujemo.

teodora-cosic

photo: Andrej Nihil

Znamo da ENTER daje poseban doprinos na polju afirmisanja i povezivanja žena koje se bave informacionim tehnologijama. Zašto je važno posebno pratiti rad žena i da li u ovoj oblasti ima podozrivosti kada su u pitanju žene?

Ne bih rekla da postoji podozrivost nego da su IT zanimanja ranije bila više karakterisana kao “muška”.  Drago mi je što smo trenutno u vremenu kada se aktivno radi na suzbijanju polarizacije zanimanja, ali upravo zbog toga je bitno kod određenih oblasti dati dodatni podstrek devojčicama tokom njihovog obrazovanja, kasnije i mladim ženama prilikom izbora profesije. Jedan od meni lično najdražih aspekata ENTER konferencije je taj da nam kroz svoj program prikazuje uspešne žene u IT industriji i time daje upravo taj podstrek koji je potreban.

Prema tvom dosadašnjem iskustvu, šta ovakva koferencija nudi početnicima?

Najveća prednost za početnike su besplatne radionice na kojima imaju mogućnost da se upoznaju sa nekim novim jezikom/frameworkom/ itd, ili da steknu neku novu veštinu koja im može biti korisna u poslu koji trenutno imaju ili kojim žele da se bave. Nisu sva predavanja strogo tehnički orijentisana već postoje i informativna koja mogu da se prate bez postojećeg predznanja. Upoznavanje novih ljudi i povezivanje sa stručnjacima, influenserima i predstavnicima IT kompanija koje su prisutne na našem tržištu je posebno korisno studentima i drugim mladim ljudima koji su na početku profesionalnog razvoja.

Gde si ti sticala znanja koja sada možeš da preneses drugima? Nisi radila ni studirala u inostranstvu znači li to da se i ovde može steći dobra praksa?

Kombinancija mog obrazovanja (ekonomski tehničar + studije stranih jezika) mi je bila jako korisna tokom profesionalne karijere jer mi je većinom službeni jezik bio engleski. Moji počeci su vezani za NVO sektor, zatim sam nastavila karijeru u inostranim konsultanstkim kompanijama koje sarađuju sa svim vodećim međunarodnim finansijskim institucijama na sprovođenju složenih projekata vezanih za ekonomski razvoj i tehnološku modernizaciju zemalja koja smo tržišno pokrivali. Moja lokacija jeste bio Beograd, ali tržišta na kojima sam radila su prevazilazila granice Srbije, a i Evrope u krajnjem slučaju, što mi je bilo posebno korisno kod sticanja specifičnih znanja i veština koje koristim i u svom trenutnom poslu. Trenutno sam partnerka i direktorka u srpskom predstavništvu executive search firme Moja kariera i drago mi je što opet imam priliku da prenesem primere dobre prakse sa drugih tržišta na lokalno tržište.

Mislim da se u Srbiji može steći jako dobra praksa; na srpskom tržištu posluje dosta fenomenalnih kompanija koje pružaju širok spektar mogućnosti, sve zavisi od samog pojedinca koliko će se dobro snaći i umeti da radi na svom profesionalnom i ličnom razvoju. Ako poredimo lokalne sa profesionalcima iz drugih zemalja, volela bih da istaknem da imamo jako dobre kadrove koji po svom znanju i veštinama mogu da se uklope u bilo koji deo svetskog tržišta i ostvare odlične rezultate. Kod nas nije toliko veliki problem naći talente nego zadržati ih.

Šta ove godine ENTER konferencija nudi posetiocima?

Program ENTER konferencije ove godine obuhvata nekoliko celina: Tech Track i Short Talks su serijali predavanja gde će u fokusu biti oblasti Blockchain, IoT, AI i Data Science. Na radionicama će učesnici moći da naprave svoju funkcionalnu call aplikaciju, tj. softverski telefon, ali i da koriste tehnologije (R i Apache Spark + Scala) koje se svaka na svoj način koriste za analizu velike količine podataka. Posebno zanimljiv deo programa će biti panel diskusije gde će se govoriti o GDPR-u (25.april) i kako će primena ove regulative uticati na IT industriju u Srbiji, kao i o Inbound regrutaciiji (26.april), kako je kompanije sprovode i koliko uspešno. I ove godine je cilj da se u program uključi što više žena iz industrije, ali i akademske zajednice, koje su pored svojih ekspertiza ujedno i sjajni uzori za generacije koje tek dolaze.

Prijave za učešće na konferecniju su obavezne i svoje mesto možete rezervisati na sajtu konferencije gde se nalazi i više informacija o govornicima, kao i prijave za učešće na pojedinačnim radionicama. Više informacija na sledećim linkovima:

http://www.enterconference.net/
https://www.facebook.com/spacevent/
https://twitter.com/spacevent_org
https://www.instagram.com/spacevent/?hl=en

Koje su oblasti najinteresantnije za mlade ljudi, preciznije gde ima najviše prostora za zapošljavanje zbog manjka stručnjaka?

Poslednjih par godina su IT stručnjaci goruća tema na našem tržištu i taj trend će se nastaviti u budućnosti. Naučno-tehnološke promene se odigravaju velikom brzinom i tržišta koja se sporije prilagođavaju suočavaju se sa brojnim izazovima pa je nedostatak IT kadrova jedna od nuspojava te situacije.  Međutim, iako je to najistaknutija tema u našem okruženju koja se neretko koristi u pogrešnom kontekstu, volela bih da naglasim da nisu samo tehnički profili potrebni isključivo IT industriji nego  u svim oblastima. Usred razvoja automatizacije procesa, mnoge industrije kao što su automobilska, prehrambena, energetika, medicina, poljoprivreda itd. prolaze kroz drastične promene što dovodi do stvaranja novih, posebnih potreba, na tržištu radne snage. Samim tim, pored tehničkih profila, potrebni su i profili koji će raditi na usklađivanju tehnologije i poslovnih procesa, zatim profili koji će raditi i na etičkom aspektu ovih novonastalih promena pa i uspostavljanje novog zakonskog okvira (GDPR) nam upravo ukazuje na značaj te potrebe. Kada regrutujem profesionalce za bilo koju poziciju, obraćam pažnju na njihov kapacitet i spremnost ka brzom učenju novih stvari, koliko su spremni i motivisani da se adaptiraju promenama i u kojoj meri su im razvijene transverzalne veštine. Pre npr. 10 godina uopše nismo imali jasnu predstavu da ćemo imati neke od poslova koji su sada aktuelni pa je u tom aspektu sve teže i teže napraviti egzaktno predviđanje, ali ono što mogu sa sigurnošću da tvrdim je da će razvoj određenih veština koje su prenosive sa posla na posao, adaptibilnost i kapacitet za brzim učenjem dobijati sve više na značaju u budućem razvoju ljudskih resursa. To su odlike kandidata koje će biti neophodne za buduće poslove.  LJSN izvor: dominomagazin.com