Internet roming u EU biće jeftiniji za građane Balkana. Smanjenje cena biće uvedeno postepeno, kroz nekoliko faza, zaključno sa 2028. godinom, sa ciljem kreiranja još povoljnijih tarifa, a najavljeno sniženje cena u oktobru je prva faza.

Građani Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija) moći će praktično da koriste pakete kroz koje će mobilni internet u romingu postati pristupačniji. Cene će biti niže od redovnih paketa, a pojedine telekomunikacione kuće u Srbiji već su objavile detalje.

Tako, recimo jedna u saopštenju navodi da su operatori dogovorili maksimalne nivoe cena od oktobra 2023. do 2028. godine, tako da će maksimalna cena za 1 gigabajt (GB) prenosa podataka u romingu iznositi 18 evra od 1. oktobra 2023. godine, 14 evra od 2026. godine i 9 evra od 2028. godine.

Operatori su se obavezali da korisnicima omoguće ponudu ili paket koji će odgovarati ovim uslovima u pomenutom periodu.

Dogovor koji su postigli operatori dolazi posle potpisivanja u Tirani Deklaracije o smanjenju cena internet saobraćaja za korisnike zemalja EU i zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Ova Deklaracija je rezultat angažovanja telekomunikacionih operatora Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije Saveta Evrope. izvor: blic, b92