Prva IKEA robna kuća u Srbiji otvara se na leto ove godine u Bubanj potoku, odmah pored auto puta, na ulazu u Beograd. Ali, ako ne možete da se strpite do tada, baš vam treba nova Billy polica za knjige, ili ste se samo poželeli ćufti sa džemom od brusnica možete i da skoknete do Zagreba. Pre nešto više od 2 godine tamo je otvorena prva IKEA u Hrvatskoj.

Robna kuća se nalazi na auto putu Beograd-Zagreb, pa ćete je lako naći, a i lokacija je zgodna da svratite ako prolazite kroz Zagreb. IKEA u Zagrebu ima preko 35.000 kvadrata i kao i robna kuća u Beogradu, koja se uveliko gradi, spade među najveće u regionu.

Do Zagreba vam treba oko 4 sata a evo gde se tačno nalazi IKEA:

photo: IKEA, google maps

Radno vreme robne kuće je od 10:00 do 21:00 radnim danima i subotom, dok je nedeljom od 10:00 do 18:00. Ovde imate detaljnu mapu i precizna uputstva za stizanje.

Ali krenimo redom.

Ispred je veliki parking koji se ne plaća, a unutar robne kuće ćete pronaći i restoran, bistro, prodavnicu švedske hrane i igraonicu za decu “Smaland” sa profesionalnim osobljem. Korišćenje igraonice je takođe besplatno. Zgodno je da privatne stvari koje ne želite da nosite kroz prodavnicu, poput jakni ili rančeva ostavite u ormarićima na ulazu u robnu kuću. Trebalo bi da znate da se bistro u kome možete da pojedete hot dog, popijete kafu ili kolač nalazi pre ulaska u prodavnicu, što je zgodno. Ako ogladnite za vreme šopinga a imate još posla ne sekirajte se – unutra je restoran gde možete da predahnete uz standardnu ponudu švedske hrane. Tu su popularne ćufte koje se obično jedu sa pomfritom i džemom od brusnica (ili prilozima po izboru), ali i dobra ponuda ribe kao i druga jela.

Na ulazu možete da uzmete olovke i papir, metar ze merenje dimenzija, katalog i kolica ili torbe za kupovinu. Zapamtite da kataloge koji se nalaze u robnoj kući ne možete da ponesete, oni služe da potražite proizvode i podsetite se ponude. Ako želite vaš primerak, možete ga preuzeti pri izlasku iz robne kuće.

Na IKEA portalu možete i da napravite i sačuvate spisak stvari za kupovinu i proverite dostupnost, što može da bude korisno. U celoj robnoj kući je dostupan besplatan WiFi.

Robne kuće IKEA su podeljene po segmentima, a u Zagrebu ćete pronaći prizemlje i prvi sprat. Obilazak i kupovina počinju na prvom spratu gde se nalaze izložbeni prostor sa inspiracijom za uređenje doma i restoran sa kafićem. Kada obiđete ceo put kroz izložbeni prostor ponovo se spuštate u prizemlje gde se nalazi prodajni deo sa većim, zapakovanim stvarima i kase. Proizvode koje ne možete da preuzmete u izložbenom delu preuzimate u prizemlju. Zato ne zaboravite da zapišete oznaku reda i police gde se u prodajnom prostoru (gde sami ulazite) nalazi neki od (obično) većih proizvoda koji planirate da kupite. Ove informacije dostupne su na etiketi sa cenom na svakom proizvodu.

Kako biste se lakše snašli pogledajte kartu robne kuće koja je na ovom linku. Naravno, možete da je dobijete i na ulazu u prodavnicu. Ako žurite, ne zaboravite da koristite prečice. Tako nećete morati da prolazite kroz sva odeljenja izložbenog prostora.

Cene su u Hrvatskoj u skladu sa IKEA standardima. Dakle vrlo povoljne. Evo nekoliko primera:

LACK stočić
69,90 kn (9,3 evra)

KLIPPAN dvosed
1.199 kn (160 evra)

BILLY polica za knjige
349 kn (46,5 evra)

KALLAX regal
499 kn (66,5 evra)

POÄNG fotelja
799 kn (106,5 evra)

Proizvodi koji su na popustu su posebno označeni i njihove cene su obično značajno niže.

Kompletan katalog na hrvatskom možete da pogledate ovde. Naravno tu je i sajt IKEA Hrvatska na kome se nalaze svi proizvodi.

Ukoliko imate IKEA Family karticu iz neke druge zemlje ona vam važi i u Hrvatskoj. Obratite pažnju i na cene iz IKEA Family programa koje su značajno povoljnije uz karticu. Ona takođe donosi i pogodnosti u restoranu i bistrou, pa zato savetujemo da je izvadite kada IKEA otvori robnu kuću u Srbiji, ili da to učinite i koju nedelju pre otvaranja putem IKEA Srbija veb stranice, popunjavanjem online obrasca.

Plaćanje je na kasama koje se nalaze u prizemlju. Pored keša primaju se i kartice. Iako plaćanje u evrima nije moguće u robnoj kući se nalazi i menjačnica. Jedna kuna vredi 16,5 dinara.

Moguće je i da dobijete povrat poreza za IKEA kupovinu. Potrebno je da račun bude veći od 740 kuna. Ukoliko je to slučaj, sa pasošem ćete na Službi za kupce dobiti formular za povrat poreza, koji vam je potreban za proceduru na granici. Obavezno sačuvajte i račun.

Pošto ste platili, sve lomljive stvari možete da zaštitite kako se ne bi oštetile na putu do kuće. Sto sa papirima, kutijama, konopcima i svim potrebnim stvarima za pakovanje je odmah iza kasa. I ova usluga je besplatna, ali ćete naravno sve morati sami da uradite.

Na dostavnom parkiralištu kod izlaza na koje svaki kupac ima pravo da parkira kad utovaruje robu, takođe se nalaze konopci koji se besplatno uzimaju i režu prema vašim potrebama.

Pre izlaska, možete da posetite prodavnicu švedske hrane, ili kući recimo  ponesete čuvene švedske krofne sa cimetom, razne vrste gumenih bombona, organske keksiće od đumbira, organske smutije i sokove, mnogo drugih poslastica ali i sertifikovani losos iz Severnog mora.

Kod kuće, kada raspakujete proizvode u pakovanju ćete naći precizne instrukcije za sastavljanje proizvoda. “Uradi sam” je važan deo iskustva kupovine u robnim kućama IKEA, gde kupac preuzimanjem dela posla oko sastavljanja nameštaja doprinosi što nižim cenama IKEA proizvoda.

2 KOMENTARI

Comments are closed.