IKEA ima sjajan program koji su predstavili ranije ove godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. A sada znamo i još detalja.

Osnovna ideja je da se smanji količina otpada koju stvaramo, odnosno omogući višestruko korišćenje proizvoda kako bismo smanjili količinu resursa koje trošimo kao društvo.

A kako će to IKEA postići? Otkupom svog starog nameštaja od kupaca. Dakle, recimo da imate Billy policu za knjige koje ste koristili nekoliko godina, a onda poželite da je zamenite i kupite novu.

Sada ćete to moći da uradite!

Program je počeo test fazom u Japanu, a sada se polako širi i po drugim tržištima gde IKEA ima svoje prodavnice.

Znamo i kako sve radi:

– Za početak potrebno je da kupac popuni online formular i pošalje ga na mail sa slikama starog IKEA nameštaja koji želi da proda.

– IKEA će odgovoriti u roku od 24 sata sa predloženom cenom otkupa.

– Ukoliko kupcu to odgovara ima 14 dana da nameštaj dostavi u IKEA robnu kuću. Za uzvrat će dobiti vaučer u vrednosti i do 50 posto od originalne cene proizvoda. Što uopšte nije malo ako ste te komade koristili godinama.

Sada ide najbolji deo. IKEA će otkupljeni nameštaj ili ponovo prodati po super povoljnim cenama (istim ili sličnim cenama po kojima je otkupljen od vas), ili ga reciklirati čime se smanjuje količina đubrišta koju pravimo.

Ipak, soš uvek ne znamo kada će program zaživeti i u Srbiji.

Za sada u IKEA u Srbiji imate odnosno mogućnost da čak godinu dana od kupovine vratite proizvode i dobijete pun povrat novca. Naravno, moraju da imaju ambalažu i nemaju oštećenja od korišćenja. Ti proizvodi se onda najčešće prodaju po višestruko sniženim cenama na odeljenju “To je što je”, koje se nalazi kod kasa.

1 KOMENTAR

  1. Dobro veče
    Zanima me da li otkupljujete i za reciklažu sav otpadni nameštaj. Jel radim održavanje stambenog i poslovmog prostora.
    Moj nroj je 064/427-90-46

Comments are closed.