IKEA je najavila vrlo zanimljiv koncept koji će uskoro zaživeti. Najpribližniji opis je iznajmljivanje nameštaja, odnosno mogućnost da ga vratite pošto ste ga koristili.

Sve je predstavljeno na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, kada je jedan od direktora kompanije Jesper Brodin kazao da IKEA počinje sa testiranjem programa otkupa korišćenog nameštaja.

Ideja je da se smanji količina otpada koju stvaramo, odnosno omogući višestruko korišćenje proizvoda kako bismo smanjili količinu resursa koje trošimo kao društvo.

Dakle, moćićete da kupite nameštaj, koristite ga i onda vratite uz nadoknadu. IKEA će onda verovatno korišćen nameštaj ponuditi po nižim cenama kupcima ili ga reciklirati ukoliko nije u sjajnom stanju.

IKEA testira program otkupa sofi u Japanu koje se šalju na reciklažu. Sličan program postoji i u Finskoj već dve godine. Članovi IKEA Family dobiju poklon karticu za vraćanje nameštaja koji kompanija onda donira humanitarnim organizacijama.

Inače, već i sada u IKEA u Srbiji imate nešto slično, odnosno čak godinu dana da vratite proizvode i dobijete pun povrat novca. Doduše, moraju da imaju ambalažu i nemaju oštećenja od korišćenja.

“IKEA radi na borbi protiv stvaranja otpada i tražimo načine da se proizvodi koriste više puta, popravljaju, preprodaju ili recikliraju”, objašnjava još jedan direktor iz IKEA Peter van der Poel, prenosi Redonline.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime