IKEA na Sajmu knjiga u Beogradu

Za Domino Magazin govore Milena Vujičić, PR menadžerka i Sandra Herrmann Sheppard, dizajnerka enterijera

Kompanija IKEA će učestvovati na Sajmu knjiga u Beogradu, opremajući švedski paviljon. Posetili smo regionalnu IKEA kancelariju u Beogradu i razgovarali sa Milenom Vujičić, PR menadžerkom i Sandrom Herrmann Sheppard, dizajnerkom enterijera.

Glasovi Švedske je veliki projekat u kome učestvuju četiri švedska partnera. Šta nam govore ti glasovi iz kompanije IKEA ovog puta?

Milena Vujičić: Kompanija IKEA je već prisutna putem svojih poslovnih aktivnosti na tržištu Srbije i kroz ovaj projekat želeli bismo da bliže upoznamo građane Srbije sa švedskim poreklom kompanije i jedinstvenim vrednostima kojima se vodimo u poslovanju. Želimo da pošaljemo glasove i duh švedskog dizajna, inovativnosti, otvorenosti i kulture.

IKEA će opremiti švedski paviljon na Sajmu knjiga u Beogradu, šta možemo da očekujemo?

MV: Možete očekivati jednu otvorenu, kućnu i prijateljsku atmosferu. Želimo da pružimo priliku posetiocima da posete paviljon, osećaju se prijatno u prostoru opremljenom IKEA proizvodima, uživaju u razgovoru sa drugim ljudima i pročitaju neku knjigu. Dakle, nadamo se da će biti prijatno iznenađeni!

Da li će posetioci na Sajmu knjiga moći da saznaju sve prednosti IKEA nameštaja, od dizajna do funkcionalnosti i izdržljivosti?

MV: Sam paviljon je podeljen u nekoliko celina, tako da će posetioci svih starosnih dobi, interesovanja imati prilike da pronađu nešto njima zanimljivo. Svakako će imati prilike da uživaju u predstavljenim proizvodima i verujemo da je to najbolji način da se upoznaju sa prednostima IKEA nameštaja. Na primer, u delu paviljona koji je namenjen najmlađima dominiraće naše “bubamare” i “pauci”. To je nameštaj potpuno prilagođen deci – lagan, bez oštrih ivica i napravljen od prijatnih materijala.

Kako su odabrani modeli koji će biti izloženi?

MV: Modele koje ćemo izložiti odabrali smo tako da budu zanimljivi posetiocima Sajma, različitih starosnih dobi i interesovanja, među kojima će se oni osećati prijatno i dobrodošlo – kao u svom domu. Takođe, želeli smo i da kroz izložene modele približimo vrednosti i kulturu Švedske građanima Srbije.

IKEA će opremiti švedski paviljon na Sajmu knjiga u Beogradu, kako je izgledao rad na ovom projektu?

Sandra Herrmann Sheppard: Površina paviljona je skoro 200 metara kvadratnih, a pošto to nije uobičajeni deo našeg posla smatrali smo da će taj projekat biti izazov. Bilo je zanimljivo raditi na njemu, imali smo dosta razgovora o dizajnu. Na kraju smo se odlučili za paviljon koji će izgledati kao velika dnevna soba. Biće podeljen na nekoliko delova. Tu će biti dečiji deo, deo koji podseća na dnevnu sobu, sa policama za knjige, kao i sofa deo, gde će ljudi moći da sednu, odmore se, čitaju. Imaćemo i binu gde će se održavati različiti događaji.

Koliko je bilo teško, kao nekome ko je ekspert za dizajn enterijera da od proizvoda napravljenih za kuću realizuje ovakav projekat?

SHS: Mi imamo specifično iskustvo, pošto kroz naše prodavnice prolazi svakog dana više od 5.000 ljudi. To je najbolji način za testiranje. Imamo različit nameštaj, i ovog puta ćemo kroz paviljon predstaviti moderan dizajn, funkcionalnost, izdržljivost i kvalitet IKEA proizvoda. Izdvojila bih naša dva najpopularnija proizvoda  Billy Bookshelf ( polica za knjige ) i Klippan sofa.

Da li je danas teško da napravite nešto novo u vašem poslu?

SHS: Ovo je bilo novo iskustvo, pošto svakog dana razmišljam o prostorima manjih dimenzija, onim koji podrazumevaju dnevne sobe. Za mene je bilo novo iskustvo kako da opremim veliki prostor, koji pri tom nije dom.

Kako danas izgledaju lokalni ukusi? Da li su IKEA proizvodi svuda popularni ili postoje neke razlike u različitim zemljama?

SHS: Skoro 90 posto proizvoda su identični, ali ima i nekih specifičnosti. Recimo u Rusiji postoje proizvodi koji su prilagođeni tom tržištu. Neki proizvodi su bliži tipičnim ruskim proizvodima više nego klasičnim švedskim proizvodima. Paviljon na Sajmu će biti vrlo švedski.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *